Armeijakäytössä isokokoiset antennit siirtäisivät radioaaltoja pitkienkin etäisyyksien yli nykyistä vähemmällä energialla, jos niiden koko olisi oikeammassa suhteessa taajuuteen. Lyhyet antennit ovat käytännöllisempiä mutta niillä pääosa syöttötehosta häviää lämpönä.
Sotilaskäytössä vähäinen energiankäyttö ja pitkät kantamat olisivat eduksi. Kuitenkin alalla käytetyistä taajuuksista johtuen ideaalisista antenneista tulisi epäkäytännöllisen kookkaita.
Sen sijaan, että kasvattaisi antennien kokoa, amerikkalaisessa Wisconsin-Madisonin yliopistossa on kehitetty ratkaisua, jossa koko sotilasajoneuvo muunnetaan lähetysantenniksi.
Sotilaskäytössä olevat radioaallot vaihtelevat kymmenistä metreistä aina muutamaan metriin. Tästä seuraa edelleen, että antennit, jotka ovat vain pieni osa aallonpituudesta. Lyhyet antennit ovat militaaritaajuuksilla myös tehottomia, koska ne hävittävät 90 prosenttia syöttötehosta lämmöksi.
Sotilaskäytön antennit ovat lähes aina kiinni muissa rakenteissa, esimerkiksi kuorma-autoissa tai kuljetusvaunussa – ja Wisconsin-Madisonin tutkija Nadner Behdad oivalsi, että rakenteet voisivat toimia lähetysantenneina.
Hänen tiiminsä todisti periaatteen toimivuuden tietokonesimuloinnilla ja yksinkertaisien sotilasalustojen pienoismalleilla.
LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tiedotteesta (LINKKI).
ALOITUSKUVA: Amerikkalaiskeksinnöllä esimerkiksi Patrian Patria AMV:n metallipinnat voisivat ainakin teoriassa toimia radioantenneina. Kuva: Partria.
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille -Lue ilmaiseksi verkossa
http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639
TILAA MYÖS UUSITEKNOLOGIA-UUTISKIRJE (LINKKI)