– Mikromuoveja on käytännössä kaikissa vesistöissä, vaikka aivan syrjäisimpiä vesistöjä ei tietysti ole tutkittu. Voidaan kuitenkin olettaa, että niihinkin mikromuoveja on kulkeutunut ilman mukana, kertoo tutkimuspäällikkö Arto Koistinen , joka myös tutkii mikromuovien kemiaa.
Mikroskooppisen pieniä muovinpalasia on löytynyt myös kalojen ja muiden merenelävien ruoansulatuskanavista. Mikromuovit eivät lähtökohtaisesti ole myrkyllisiä, mutta muovien tiedetään imevän itseensä esimerkiksi hormonihäiritsijöitä ja raskasmetalleja.
Tärkeää hänen mukaansa olisitunnistaa mikromuovien päästölähteet, kerätä ja analysoida näytteitä ympäristöstä, monitoroida mikromuovien kulkeutumista ympäristössä ja harmonisoida mikromuovien tutkimukseen liittyviä standardimenetelmiä maailmanlaajuisesti.
”Muovien kemian ja ihmiskehon välinen rajapinta on hyvin mielenkiintoinen myös lääketieteessä käytettävien muovien näkökulmasta, sillä esimerkiksi keinonivelissä käytettävästä muovista saattaa ajan ja kulutuksen myötä irrota mikromuovia, joka jää elimistöön, Koistinen kertoo.
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!
http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639