Kyberhyökkäykset Suomeen vähenivät kesäkuussa, kertoo tietoturvayhtiö Check Point. Maailman yleisimmät haittaohjelmat Conficker ja Sality eivät jyllää Suomessa yhtä vahvasti kuin muualla. Suomalaisiin koneisiin kohdistuneiden tietoturvahyökkäysten toukokuun piikki näyttää myös laantuneen.
Check Point Software Technologiesin tietoturvakatsauksesta ilmenee, että kolmesta maailman yleisimmästä haittaohjelmasta vain yksi on noussut Suomen yleisimpien haittaohjelmien kymmenen joukkoon.
Maailman yleisin haittaohjelma oli kesäkuussa Conficker-mato, joka siirtää tartunnan saaneen laitteen bottiverkon komentoon ja saa käskynsä komentoserveriltä. Se oli vastuussa 14 prosentista kesäkuun tietoturvahyökkäyksistä.
Toiseksi yleisin oli Sality, joka vastasi kymmenestä prosentista hyökkäyksistä. Se hyökkää Windows-alustaan sallien etäohjauksen ja haittaohjelmien latauksen laitteelle. Kolmantena maailmalla on Hummingbad, joka on erittäin sitkeä ja toimintatavaltaan monipolvinen haittaohjelma, jonka tavoitteena on tuottaa kyberrikollisille mainostuloja.
Hummingbad oli mukana kuudessa prosentissa hyökkäyksistä. Näistä kolmesta vain Hummingbad näkyy Suomen yleisimpien haittaohjelmien listalla. Suomi säätyi lähes kahdelta muulta haittaohjelmalta.
”Globaalit uusien haittaohjelmien aallot vaikuttavat kaikkiin maihin, mutta koko ajan on käynnissä myös monia paikallisia hyökkäyskampanjoita, jotka aiheuttavat eroja maiden välille”, kertoo Check Pointin maajohtaja Petri Sonkeri.
TAUSTAA:
Tietoturvayhtiö Check Point ylläpitää riski-indeksiä, joka listaa maailman maat siinä järjestyksessä, kuinka todennäköistä on, että maassa olevaan tietojärjestelmään hyökätään. Suomi on perinteisesti ollut indeksin hännillä, mutta toukokuussa Suomen sijoitus oli nopeasti noussut sijalle 50. Kesäkuun listalla Suomi oli taas laskenut sijalle 82, kun koko listalla oli mukana 114 maata.
LISÄÄ: Check Pointin reaaliaikainen uhkakartta (LINKKI)
Suomen yleisimmät haittaohjelmat, kesäkuu 2016
- Zeroaccess
- Zeus
- Locky
- Cryptodef
- Hummingbad
- Cutwail
- HackerDefender
- Teslacrypt
- JBossjmx
- Waltrix
Lähde: Check Point 2016
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!
http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639