Viisikymmentä vuotta peltikattoja valmistanut Virte on esitellyt aurinkopaneelit, jotka on integroitu osaksi kattopeltejä. Kattolevyyn tehtaalla liimatut paneelit eivät rajoita katolla liikkumista. Katto voi olla kone- tai lukkosaumattu. Myös sähköautovalmistaja Tesla on tulossa samanlaisella idealla markkinoille.
Aurinkokattoja valmistava Virte Solar Oy on suomalaisomisteinen Virte-Metalli -kattokonsernia. Yritys käyttää kalifornialaisen Miasolén CIGS-aurinkopaneeleita. Ne ovat ohuita ja taipuisia. Paneelit on tehty kupari-indium-gallium-diselenidi (CIGS) -puolijohteesta.
Aurinkopaneelien hyötysuhde on 16,5 prosenttia mikä asettuu valmistajan mukaan myynnissä olevien moni- ja yksikiteisten piipaneelien välimaastoon. Paneelien nimellisteho on 110 – 125 wattia neliömetriä kohden.
Miasolén CIGS-teknologia on Virten mukaan lisäksi hyvin tehokasta tekemään sähköä epäsuorasta valosta ja sitä Suomen olosuhteissa on hieman Keski-Eurooppaa enemmän auringonlaskun kestäessä meillä pidempään. Paneelien suojakalvo on 3M:n valmistama.
Aurinkopaneelit voidaan uuteen kattoon liimata jo tehtaalla. Peltikatteeseen liimattuna aurinkokalvot muodostavat katon kanssa harmonisen kokonaisuuden.
Kiinteänä osana kattoa niillä on valmistajan mukaan useita etuja perinteisiin teknologioihin verrattuna – tällaisia ovat muun muassa tuulikuormarasituksen poistuminen, katolla tehtävien huoltotöiden helpottuminen sekä erilaisten roskien kertymis- ja korroosio-ongelmien poistuminen.
Suomalaisyrityksen lisäksi myös sähköautovalmistaja Tesla on tulossa mukaan aurinkokennojen integroimiseen kattoelementteihin. Yritys aikoo olla yhteistyössä amerikkalaisen SolarCity-kennovalmistajan kanssa. Tuotteita voidaan odottaa jo vuoden lopulla.
Kuva: Virte Solar Oy (LINKKI) ja Miasole (LINKKI) ja MTV3-uutinen 12.8.2016 (LINKKI) ja sen lähteenä ollut Electrek-lehden 9.8.2016 uutinen (LINKKI).
Päivitetty Tesla-tiedoilla 12.8.2016
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!
http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639