Yhdysvaltalaisen Washingtonin yliopiston tutkijat ovat luoneet uuden näppärän tavan kommunikoida laitteille, joihin ei paristot mahdu. Keskinäisen sironnan (Interscatter) tekniikka sopisi esimerkiksi älykkäiden piilolinssien viestintään langattomissa Wifi-verkoissa.
Washingtonin yliopiston tutkijoiden kehittämä keskinäisen sironnan (Interscatter) muuntaa Bluetooth-signaalit Wifi-lähetteiksi. Uusi tekniikka mahdollistaa esimerkiksi implantoitujen laitteiden tai älykkäiden piilolinssien ja luottokorttien viestinnän Wifi-verkossa.
Käyttämällä vain heijastuksia, esimerkiksi uudenlainen piilolinssi voisi muuntaa Bluetooth-signaaleja vaikkapa Wifi-lähetteiksi, jotka voidaan lukea älypuhelimella. Järjestelmä siirtää dataa 802.11b:llä 2-11 megabittiä sekunnissa.
Järjestelmä tukeutuu takaisinsirontaan, jonka avulla eri tavoin toimivat laitteet voivat vaihtaa tietoja heijastamalla olemassa olevia signaaleja. Se hyödyntää Bluetooth-, Wifi- tai ZigBee-radioita sekä lähteenä että vastaanottimena heijastesignaaleille.
Haasteena on kuitenkin se, että takaisinsironnan prosessi luo ei-toivotun peilikuvakopion signaalista, joka kuluttaa paljon kaistanleveyttä sekä häiritsee verkkoja. Tutkijat kehittivät tosin myös yksisivukaistaisen takaisinsironnan poistamaan tahattoman sivutuotteen.
LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI)
Kuvat: Mark Stone / University of Washington
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa
http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639