Uusin digitekniikka tulee voimalla logistiikka-alalle RFID-tunnisteineen, sisäpaikannuksineen ja robottitrukkeineen. Varastologistiikan viimeisimmät uutuudet olivat esillä eilen Tampereella päättyneillä Logistiikka-messuilla. Sisäpaikannuksen palkinnon voitti alkoholiyhtiö Altia.
Tampereen Messu- ja Urheilukeskuksessa järjestettiin Logistiikka-messujen lisäksi EuroSafety- ja Työhyvinvointipäivät. Tapahtumakokonaisuuden avajaisissa jaettiin Aktialle Sisälogistiikka 2016 -tunnustus.
Palkintovaliokunnan mukaan Altia on kehittänyt tuotannon tehokkuutta sekä sisälogistiikan kustannustehokkuutta merkittävästi ilman suuria rahallisia investointeja.
Tavaravirtoja on järkeistetty, varaston toimintamalleja ja varastointitapoja muutettu, hukkapinta-ala on minimissä ja varastoinnin käytössä olevia kuutioita on lisätty ilman, että seiniä on siirretty.
Tampereella oli esillä koko logistiikan tarjonta tavaranostureista automaattivarastoihin. Mukana oli myös RFID-tunnisteet ja niihin perustuvat varastojärjestelmät.
Suomalaisen Mitsubishi-konserniin kuuluvien Rocla-trukkien lisäksi esillä oli laajalti myös japanilaisen Toyotan trukkitarjonta. Molemmat valmistavat perinteisten tavaratrukkien lisäksi automaattiratkaisuja.
Toyota esitteli messuilla Autopilot-ratkaisuaan, automaattitrukkien asennus, ratojen määrittäminen ja ohjelmointi voidaan toteuttaa helposti osaksi nykyratkaisua.
Uudesta tekniikasta huolimatta suomalaisessa tuotannossa ja logistiikassa tyhjäkäyntiä vuositasolla jopa puolen miljoonan edestä, kertoi messuilla tamperelainen logistiikan ohjelmisto ja konsulttitalo Leanware.
Yrityksen mukaan digitalisaatio on hyvä renki, mutta huono isäntä. ”Uusikaan järjestelmät eivät tee autuaaksi, jos prosessi itsessään ei ole tehokas. Tämä unohdetaan digihuumassa’’, sanoo Leanwaren toimitusjohtaja Janne Viinikkala.
Monet suomalaistehtaat ja -varastot ovat hänen mukaan kääntäneet digitalisaatiolla kilpailun voitokseen korkean laadun ja kustannustehokkuuden kautta.
’’Prosessien virtaviivaistamisella, digitalisoinnilla ja automaatiolla yksikkökustannukset laskevat. Näin pitkälle jalostettuja ja räätälöityjä tuotevariaatioita voidaan tuottaa järkevin kustannuksin lyhyellä toimitusajalla. Tähän eivät halptuotantomaat pysty , Viinikkala vakuuttaa
Kuvat: Otto Vainio ja Merja Ojala/ Tampereen messut
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!
http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639