Tietokirja nanotekniikan turvallisuudesta

Nanotekniikkaa on kaikkialla, mutta tiedämme siitä hämmästyttävän vähän. Suurin osa nanohiukkasista on turvallisia, mutta voivat aiheuttaa myös terveyshaittoja. Nyt Työterveyslaitoksen on julkaissut”Nanotekniikan lupaukset” -kirjan tieteestä, tekniikasta ja taloudesta kiinnostuneille.

Laboratorioissa tuotettuja teollisia nanomateriaalia on satojatuhansia erilaisia. Yhteistä niille on pieni hiukkaskoko (1–100 nm) ja suuri pinta-ala painoyksikköä kohden. Monet nanohiukkaset johtavat erinomaisesti sähköä, heijastavat hyvin UV-valoa ja voivat käyttäytyä aerosoleissa enemmän kaasujen kuin hiukkasten tavoin.

nanokirjaTällaisia nanoteknookkaa hyödyntäviä tuotteita ovat esimerkiksi matkapuhelimet, tietokoneet ja  kodin elektroniikka. Useat kodin ja julkisten tilojen pinnat on päällystetty myös nanohiukkasilla puhtaanapidon helpottamiseksi ja kestävyyden parantamiseksi.

Haitallisia vaikutuksia voivat aiheuttaa esimerkiksi titaanioksidi, hiilinanoputket ja nanohopea. Nanokokoista titaanioksidia käytetään pinnoitteissa ja se aiheuttaa suurina määrinä keuhkojen toiminnan häiriöitä, samoin kuin hiilinanoputket.

”Nanotekniikan lupaukset” on yleisesitys ja oppikirja teollisista nanotekniikoista ja nanomateriaaleista. Se kertoo, mitä hiukkasen pieni koko merkitsee koko yhteiskunnalle.  Kirjan kirjoittaja Kai Savolainen on lääketieteen ja filosofian tohtori, joka toimii Työterveyslaitoksen tutkimusprofessorina.

LISÄÄ: Nanotekniikan lupaukset, Kai Savolainen, Kai Savolainen, Työterveyslaitos 2016, ISBN:978-952-261-379-0, 215 sivua. Hinta 49 euroa. (LINKKI).

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkossa!

http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639