Vuonna 2022 maailmassa voi olla Ericssonin tuoreen Mobility-raportin mukaan 29 miljardia älypuhelinta tai muuta älylaitetta. Niistä 18 miljardia olisi niin sanottuja esineiden ja asioiden internetin IoT-laitteita.
Ericssonin arvion mukaan verkkoon kytkettyjen älylaitteiden, kuten älypuhelinten, tabletti-tietokoneiden laitteiden ja tietokoneiden valta-asema on uhattuna jo kahden vuoden kuluttua.
Vuonna 2018 esineiden ja asioiden internetiin kytköksissä olevia koneita ja laitteita, esimerkiksi älyautoja, älymittareita ja kulutuselektroniikkaa, on enemmän kuin älypuhelimia.
Tuleva 5G on tiiviisti yhteydessä IoT-laitteiden kehitykseen. Ericsson uskoo, että vuonna 2022 maailmassa tulisi olemaan jo noin puoli miljardia 5G-liittymää, joista neljäsosa on Yhdysvalloissa.
”Älykkäät autot ja connected car –teknologia ovat erinomainen esimerkki siitä, mihin IoT ja 5G yhdessä pystyvät”, toteaa Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka.
Eriasteisia älyautoja on ollut markkinoilla pitkään, mutta monipuolisimmat niistä ovat hintansa vuoksi olleet saatavilla vain pienelle osalle kuluttajia. Uusien IoT:n ja pilvipalveluiden avulla älyteknologia voidaan tuoda yhä useamman ulottuville.
Samalla palveluntarjoajat voivat tarjota autonomistajalle palveluita ja vastaavasti saada käyttöönsä auton dataa omistajan niin salliessa. Tällaisen avulla esimerkiksi perinteisemmänkin auton järjestelmä saadaan kertomaan hyvissä ajoin, jos autoon on kehittymässä vika”, kertoo Sirkka.
Tulevaisuuden IoT-laitteita ovat muun muassa verkkoon yhdistetyt autot, etälukumittarit, turvajärjestelmät, älytelevisiot, puettava teknologia sekä muut yhdistetyt kuluttajaelektroniikkalaitteet.
LISÄÄ: Ericssonin Mobility report (LINKKI, pdf)
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!
http://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2016?e=19307983/35580639