Kanadalaisen Toronto yliopiston tutkimustulokset tarjoavat uusia tapoja valmistaa ja kehittää perovskiittisia aurinkokennoja. Näiden edullisesti tuotettavien kennojen valmistuksen yksi hankaluus on ollut elektronien erotteluun liittyvän kontaktikerroksen kalleus. Myös Floridan yliopiston teknisessä yksikössä on tehty uraauurtavaa hybridiperovskiittien tutkimustyötä.
Toronton tutkijat ovat kehittäneet uuden kemiallisen reaktion, joka voi tuottaa erottelukerroksen nanohiukkasten liuoksesta, suoraan elektrodin pintaan. Lämpöä tässä prosessissa tarvitaan alle 150 Celsius-astetta.
Tähän asti paras kontaktimateriaali on toteutettu jauheesta, joka sitten sintrataan yli 500 Celsius-asteen lämpötiloissa. Siten tätä ei voida tuottaa muovipohjalle tai edes valmiin piikennon pinnalle.
Menetelmällä valmistetulle aurinkokennolleen he saavuttivat muunnostehokkuuden 20,1 prosenttia. Menetelmä parantaa myös kennon vakautta, mikä on yksi perosvskiittikennojen ongelma.
Matalampi prosessilämpötila mahdollistaa myös perovskiittikennojen liittämisen suoraan piikennon päälle vahingoittamatta piimateriaalia. Hybridi perovskiitti-pii aurinkokenno saavuttaa jopa 30 prosenttisen muunnostehokkuuden.
LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), Nanobitteja.fi; koosteartikkeli (LINKKI) ja Toronton yliopiston tutkijoiden artikkeli (LINKKI).
Kuvat: Kevin Soobrian / University of Toronto
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016