University of Southern Californian (USC) tutkijat ovat luoneet uuden akkukalvon, joka tehostaa seuraavan sukupolven litium-rikki akkujen elinikää. Nykyisiin litium-ioni-akkuihin verrattuna litium-rikki-akulla tiedetään olevan parempi energian tallennuskapasiteetti, mutta heikkoutena lyhyt elinikä.
Kalifornialaisyliopiston tutkijoiden ”Mixed Conduction Membrane” (MCM) on ei-huokoista materiaalia kahden huokoisen elektrolyytteihin kastetun kerroksen välissä ja ne edelleen kahden elektrodin välissä.
MCM-kalvo vähentää liuenneiden polysulfidien sukkulointia anodin ja katodin välillä, prosessi, joka on tehnyt litium-rikki akkuja käytöstä haasteen. Se kuitenkin mahdollistaa tarvittavan litium-ionien liikkeen.
Testeissä tutkijat huomasivat, että MCM-kalvolla toimivilla litium-rikki akuilla syntyi sata prosenttinen kapasiteetin säilyttäminen ja niillä oli jopa neljä kertaa pidempi elinikä kuin akuilla ilman kyseistä kalvoa.
Varsinainen MCM-kerros on ohut litioitu koboltti-oksidi, mutta tutkijoiden mukaan tulevaisuudessa jokin vaihtoehtoinen materiaali voisi tuottaa jopa parempia tuloksia.
Kalifornialaistutkijoiden lisäksi University of Illinoisin kemistit ovat kehittäneet superionisen kiinteän elektrolyytin, joka voisi olla perusta seuraavan sukupolven litium-ioni-akuille.
LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tiedote (LINKKI)
Kuva: USC
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016