Esineiden internet ei toimi pelkkien pilvipalveluiden varassa vaan edellyttää laajaa anturitietojen keruuta erilaisten anturiverkkojen kautta. Tarjolla on Sigfox- ja kuvan LoRa-moduuleita, mutta ensimmäiset LTE-verkkoa hyödyntävät NB-IoT-moduulit ovat jo tulossa, kertoo Uusiteknologia-lehti tuoreessa numerossaan.
IoT-ratkaisun kehittämisessä tarvitaan ohjelmisto-osuuden lisäksi yhteydet laitteeseen tai laitteen anturointiin. Siksi anturiverkkoliitännän tekeminen tulee Uusiteknologia-lehden artikkelin mukaan IoT-projektissa nopeasti eteen.
Artikkelin mukaan LoRa- ja Sigfox-verkkoihin kehityskortteja on jo hyvin tarjolla muun muassa Microchipiltä ja ST Microelectronicsilta. Jakelijoista Arrow ja Avnet ovat olleet varsin aktiivisia korttitarjonnan tarjoamisessa.
Matkapuhelinverkkoihin tukeutuva NB-IOT on jälkijunassa, eikä NB-IOT-kortteja ei voi edes käyttää ennen kuin teleoperaattoreilla on tarvittavat järjestelmät valmiina. Tässä näkyy eräs vapaiden ISM-taajuuksien etu, nopea käyttöönotto. Suomessa varsinkin LoRa- ja Sigfox-verkkojen tuki laajenee nopeasti.
Kehityskortit tarjoavat tuen yleensä vain yhdelle anturiverkkoratkaisulle. Hollantilainen Pycom on ottanut hieman erilaisen näkökulman, sillä yritys tarjoaa korttisarjaa, joissa on sama suoritin- ja ohjelmistoosuus, mutta kortista on tarjolla sekä Sigfox (SiPy-kortti), että LoRaWan-kortti (LoPy-kortti).
Tulossa myös GPy-kortti, jossa Bluetoothin ja WiFin ohella on LTE CAT M1/NB1 standardin mukainen NB-IOT-liitäntä. Ja sokerina pohjalla on FiPy-kortti, jossa on samalla kortilla tuki kaikille viidelle verkkotekniikalle.
LISÄÄ: ”IoT-radiomoduulit käyttöön” -artikkeli on vapaasti luettavissa 20.4.2017 ilmestyneestä Uusiteknologia 1/2017:n näköislehdestä (LINKKI).
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!