Kalifornian Los Angeles (UCLA) ja Connecticutin yliopistojen tutkijat ovat kehittäneet biologisen superkondensaattorin, jossa voidaan hyödyntää ihmiskehon nesteistä kerättyjä varautuneita hiukkasia eli ioneja. Laite on vaaraton kehon biologisille järjestelmille ja voi johtaa uudenlaisiin sydämentahdistimiin ja muihin lääkinnällisiin laitteisiin.
Nykyiset sydämentahdistimet vaativat ajoittain akun vaihtoa, mikä tarkoittaa kirurgista toimenpidettä. Lisäksi akut sisältävät myrkyllisiä aineita, jotka voivat vuotaessaan vaarantaa potilaan.
Tutkijoiden kehittämä superkondensaattori varautuu käyttäen elektrolyyttejä, jotka ovat peräisin biologisista nesteistä, kuten veren seerumi ja virtsa. Lisäksi apuna olisi perinteisempi energian keräin, joka muuntaa ihmiskehon lämpöä ja liikettä sähköksi.
”Yhdistämällä energiaharvesterin superkondensaattoriin voi tarjota loputonta tehontuottoa elinikäisille istutettaville laitteille, joita ei ehkä koskaan tarvitse vaihtaa”, toteaa UCLA:n tutkijatohtori Maher El-Kady.
LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja UCLA:n ja Connecticutin tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja tutkimusartikkeli Adcvanded Energy Materials -tiedelehdessä (LINKKI).
Kuva: Islam Mosa/University of Connecticut and Maher El-Kady/UCLA
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017