Australialais-kiinalainen tutkimusryhmä on luonut maailman ohuimman hologrammin. Sen avulla pohjustetaan 3D-holografian integrointia älypuhelimiin, tietokoneisiin ja televisioihin. Kehitetyn hologrammin koko on 3 x 3 millimetriä ja tarkkuus on 1500 x 1500 pikseliä.
Interaktiiviset 3D hologrammit ovat aitoa science ficitionia mutta myös haaste tutkijoille, jotka yrittävät muuntaa ne todellisuudeksi kehittämällä hologrammeja, jotka ovat riittävän ohuita toimimaan nykyaikaisen elektroniikan parissa.
Australialainen RMIT:n tutkimusryhmä, yhdessä Beijing Institute of Technology (BIT) kanssa, on rikkonut tämän paksuusrajan 25 nanometrin hologrammilla, joka perustuu topologiseen eristemateriaaliin, jolla on alhainen taitekerroin pintakerroksessa mutta sisäosissa erittäin korkea.
Nyt RMIT-yliopiston professori Min Gun vetämä ryhmä on suunnitellut nanohologrammin, joka on helppo valmistaa ja voidaan nähdä ilman 3D-laseja. Tutkijoiden nano-hologrammi on valmistettu käyttäen yksinkertaista, nopeaa ja suoraa laserpiirtojärjestelmää, mikä tekee suunnitelman sopivaksi laajamittainen käyttöön ja massavalmistukseen.
Jos holografia integroitaisiin jokapäiväiseen elektroniikkaan se tekisi näytön koon merkityksettömäksi – pop-up 3D-hologrammi voisi näyttää runsaasti informaatiota, joka ei siististi mahdu puhelimen tai kellon näytölle, toteavat tutkijat.
LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), tutkijoiden tiedote (LINKKI) ja video (LINKKI)
Kuva: RMIT
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017