DNA:n kännykkäverkossa otetaan tämän vuoden aikana käyttöön kapeakaistainen NB-IoT. Uusi tekniikka on jo pilottikäytössä Keskon vähittäiskaupan liiketilassa. Pilotin toteutuksesta vastasivat Ericsson, DNA, Enermix sekä laitteiden verkkoon kytkemisen osalta UnSeen Technologies.
Nyt toteutetut testit osoittavat DNA:n mukaan, että uusi NB-IoT-tekniikka mahdollistaa yhä laajemman laitekirjon kytkemisen verkkoon. Se tarkoittaa DNA:n mukaan, että jatkossa 4G-verkkoon voidaan kytkeä yhä erilaisempia antureita ja yhä haastavimmissa paikoissa olevia laitteita. Samalla voidaan helpottaa esimerkiksi kiinteistöjen ilmanlaadun, viemäriverkoston kunnon tai logistiikkavaraston täyttöasteen valvontaa.
”Esineiden internet asettaa uudenlaisia haasteita verkkoresurssien käytölle, sillä verkkoon kytkettävien laitteiden määrä moninkertaistuu. Narrow band-IoT eli NB-IoT vastaa haasteeseen osaltaan, ja asiakastarpeesta riippuen DNA laajentaa NB-IoT-tekniikkaa vuoden 2017 aikana merkittävästi”, sanoo radioverkkojen johtaja Jarkko Laari DNA:lta.
Tällä hetkellä Keskon vähittäiskaupan liikkeessä on testattavana NB-IoT-tekniikkaa hyödyntävä sisäilmaa mittaava palvelu, joka tarjotaan asiakkaalle Enermixin Talotohtori-pilvipalvelun kautta. Piloteissa verkkoon kytkettiin ilmanpainetta ja lämpötilaa mittaavia antureita. Laitteiden kytkemisestä verkkoon vastasi UnSeen Technologies. Mukana testeissä on myös tavarantoimittajia.
”Tiedonsiirron kokonaiskustannukset alenevat selvästi. Liiketoiminnan kannalta fiksujen sovelluskohteiden määrä kasvaa aivan uusiin lukemiin. Teknologian osaava hyödyntäminen tarjoaa hyvän sauman parantaa yritysten kilpailukykyä,” sanoo UnSeenin toimitusjohtaja Esa Alanen.
4G-verkossa toimivan tekniikan etuihin kuuluvat DNA:n mukaan laitteiden pitkä akunkesto ja toimintavarmuus haasteellisilla verkon kuuluvuusalueilla. NB-IoT sopii hyvin kohteisiin, joissa siirretään suhteellisen harvoin pieniä datamääriä. Lisäksi sen etuja on vähäinen energiankulutus. Näin ylläpitotarve vähenee merkittävästi.
”Näemme NB-IoT-radioteknologian käyttömahdollisuuden merkittävänä lisänä Talotohtori kiinteistöjen hallintapalveluun liittymisessä. Se mahdollistaa uuden ja kustannustehokkaan tavan liittää entistä enemmän yksittäisiä antureita palveluumme”, sanoo Enermixin toimitusjohtaja Janne Heinonen.
Ericsson vastaa NB-IoT -teknologian toimituksesta DNA:n verkkoon. ”Verkon laitepeitto laajenee vaikeammin käsiksi päästäviin alueisiin kuten maaperään tai älymittareihin kellaritiloihin, joissa akun vaihto tai lataus ei ole aiemmin ollut mahdollista tai se on ollut hyvin kallista”, kertoo toimitusjohtaja Olli Sirkka Suomen Ericssonilta.
TAUSTAA: NB-IoT-tekniikka
- NB-IoT-tekniikan etuna on, että se voidaan ottaa käyttöön kaistalla, jonka leveys on vain 200kHz normaalisti noin 10-20 megahertsin LTE-kanavasta.
- NB-IoT-sovellus voidaan ottaa hyvinkin nopeasti käyttöön asentamalla vain uusi ohjelmisto nykyisiin 4G (LTE) -verkkoihin.
- Yhden 200kHz:n kaistan arvioidaan pystyvän tukemaan yli 200 000 NB-IoT-yhteyttä hyödyntävää laitetta solua kohti.
- Vuonna 2022 maailmassa on 29 miljardia verkkoon kytkettyä älylaitetta, joista 18 miljardia on IoT-laitteita. Kilpailevia anturiverkkotekniikoita ovat LoRa ja Sigfox.
Lähde: DNA ja Ericsson
Kuva: DNA
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017