Suomalaisnen valoa huijaava nanorakenne teki aurinkokennosta ennätystehokkaan. Aalto-yliopiston professori Hele Savin sai keksinnöstään ensimmäistä kertaa jaetun naisten innovaatiopalkinnon. Palkittu keksintö, musta piikenno, sopii erityisen hyvin pohjoisiin olosuhteisiin.
Naisten innovaatiopalkintoprosessin järjesti Tekniikan Akatemia -säätiö, jonka parhaiden ehdokkainen joukosta eduskunnan kansliatoimikunta valitsi voittajan. Palkinto on suuruudeltaan 110 000 euroa, ja se myönnetään vuosina 2017, 2018 ja 2019 naiselle tai naisista koostuvalle ryhmälle tieteellisesti merkittävästä innovaatiosta teknologian tai talouden alalta.
Uuden innovaatiopalkinnon luovitti Eduskunnan puhemies Maria Lohela Aalto-yliopiston professori Hele Savinille. Savin sai palkinnon ryhmänsä kanssa kehittämästään mustasta piikennosta, joka rikkoi vuonna 2015 nanorakenteisten aurinkokennojen hyötysuhde-ennätyksen.
Ennätyksellinen hyötysuhde johtuu siitä, että mustan piikennon pinnalta ei heijastu lainkaan valoa, koska siinä on ainutlaatuinen nanorakenne. Valon aallonpituutta kapeammat pienoispyramidit ikään kuin huijaavat fotoneita, jotka eivät huomaa saapuneensa uuteen aineeseen.
”Rakenteen ansiosta valolle ei tule vastaan yhtäkkistä rajapintaa, josta se pääsisi heijastumaan. Rakenteen etu on myös se, että se nappaa myös hyvin alhaisesta tulokulmasta tulevat fotonit, minkä ansiosta musta piikenno sopii erityisen hyvin pohjoisiin olosuhteisiin”, Hele Savin sanoo.
Samaa nanorakennetta voidaan hyödyntää myös lääketieteellisen kuvantamisen tehostamisessa, sillä kuvantamisessa tarvittavien valoanturien idea on hyvin samanlainen kuin aurinkokennoissa.
Hele Savin johtaa mikro- ja nanoelektroniikan tutkimusryhmäänsä Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoululla. Palkitun innovaation ympärille on syntymässä syksyllä myös startup-yritys.
”Olen alusta asti halunnut kaupallistaa keksintöjämme, joten palkinto tuntuu valtavan hienolta. Keksintöjemme ympärille on syksyllä käynnistymässä startup-toimintaa, jota joukko innokkaita tutkijoita lähtee vetämään”, Savin sanoo.
Aloituskuva: Kuvan perinteinen, sininen aurinkokenno hukkaa valoa heijastuksen takia, kun taas Hele Savinin kädessä olevassa mustassa piikennossa heijastuksia ei käytännössä synny. Kuva: Sarri Kukkonen/Aalto-yliopisto.
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017