3D-tulostuksella osia suomalaissatelliittiin

Suomen satavuotista taivalta juhlistavassa nanosatelliitissa hyödynnetään 3D-tulostuksella tehtäviä osia.  Uuden satelliitin kokoonpano alkoi Otaniemessä. Suomi100-satelliitti on tarkoitus saada valmiiksi elokuuksi ja lähettää avaruuteen joulukuussa.

Uuden nanosatelliitinrunkorakenteessa käytetään uudenlaisia 3D-tulostettuja osia, jotka voivat tehdä rakentamisesta vastaisuudessa aiempaa helpompaa ja edullisempaa.

Kolmiulotteinen tulostustkniikka perustuu tutkijatohtori Antti Kestilän kehittämään menetelmään.Kuva: Suomi100satelliitti.fi

Suomi 100 -satelliitti on jo kolmas Aalto-yliopistossa tehtävä nanosatelliitti. Se on pienempi kuin parhaillaan avaruudessa toimiva Aalto-1 ja keväällä laukaistu Aalto-2. Pienuudesta huolimatta kyse on täysiverisestä satelliitista.

Satelliitissa on erikoisvalmisteinen radiovastaanotin, joka tarkkailee radiosignaalien kulkua sähköisesti varattuja hiukkasia sisältävien alueiden läpi.

Saaduista havainnoista voidaan saada tietoa muun muassa avaruussäähän ja siten revontulien syntyyn vaikuttavista ilmiöistä.

Suomi 100 -satelliitti tukee Aalto-yliopiston professori Esa Kallion tutkimusta, jonka tavoitteena on selvittää maapallon luona avaruudessa olevien sähköisesti varattujen hiukkasten sijaintia ja käyttäytymistä.

Näe nanosatelliitti rekassa

Kuva: Suomi100satelliitti.fi

Syys-lokakuussa 2017 Suomea kiertää esittelyrekka, joka esittelee nanosatelliitteja ja avaruuden olosuhteita.

Rekan sisällä on myös pieni puhdastila, missä yleisön edustajat pääsevät kokoamaan itse satelliittia.

Kiertue on laajempi kuin koskaan, sillä se kattaa 22 paikkakuntaa eteläisestä Suomesta Ivaloon saakka.

Matka alkaa Otaniemestä 15.9. ja päättyy erikoiskiertueeseen Espoossa 17.–19.10.2017. Suuri osa rekan sisällöstä on esillä näyttelykeskus WeeGeen ala-aulassa marraskuusta 2017 huhtikuuhun 2018.

Satelliittihanketta esiteltiin tänään Porissa meneillään olevassa Suomi Areenassa. Tarkoitus on lähettää sään salliessa satelliitin koivupuusta tehty mallikappale stratosfääriin, missä olosuhteet ovat hyvin avaruudelliset.

LISÄÄ: Suomi 100 -nanosatelliitti (LINKKI), 3D-tulostetut osat satelliittiin (LINKKI) ja aiemmat satelliittiuutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017