Orgaanisiin valopiireihin värinsäätö

Oulun yliopistossa on kehitetty orgaanisten valoa emittoivien OLET-transistorien ja OLED-diodien värinsäätöä. Karoliina Jokinen väittelee aiheesta Oulun yliopistossa perjantaina. Aihe on vielä suhteellisen vähän tutkittu ja hyödynnetty.

Orgaaninen elektroniikka on nopeasti kehittyvää tekniikkaa. Tunnettuja sovelluksia ovat esimerkiksi OLED-näytöt. Niissä hyödynnetään elektronisesti aktiivisina materiaaleina orgaanisia eli hiilipohjaisia materiaaleja, jotka kykenevät johtamaan sähköä tai emittoimaan valoa.

Oulun yliopiston DI Karoliina Jokinen on kehittänyt väitöskirjatyössä OLETeja, jotka kykenevät emittoimaan valoa kahdella värillä ja joiden emittointiväri on jännitteellä säädettävissä.

Väitöskirjatyössä toteutettiin kaksi erilaista värinsäätömenetelmää, joissa molemmissa hyödynnettiin kuumennusta pysyvän värinvaihdon aikaansaamiseksi.

Orgaanisten materiaalien hyödyntämisen etuina on perinteisten puolijohteiden, kuten piin, sijaan edullisemmat valmistuskustannukset. Komponenteista voidaan tehdä myös pinta-alaltaan suuria, ohuita, taipuisia ja läpinäkyviä.

Värinsäätöä ehdotetaan Jokisen väitöskirjatyössä uudeksi orgaanista elektroniikkaa edistäväksi ominaisuudeksi. Aihe on vielä suhteellisen vähän tutkittu ja hyödynnetty sen potentiaaliin nähden.

LINKKI:  DI Karoliina Jokinen: Color tuning of organic light emitting devices – orgaanisten valoa emittoivien komponenttien värinsäätö -väitöskirja (pdf, 1,2 Mt)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017