Nanolaser toimii huoneenlämmössä

Arizonan valtion yliopiston ja kiinalaisen Tsinghuan yliopiston tutkijat ovat kehittäneet yhden molekyylikerroksen nanolaserin, joka toimii huoneenlämmössä.

Uudenlaista jatkuvatoimista nanolaseria voitaisiin käyttää esimerkiksi informaation lähettämiseen yksittäisen tietokoneen sirun eri pisteiden välillä. Tällaiset laserit voivat olla hyödyllisiä, kompaktissa ja integroidussa muodossa myös anturisovelluksille.

Tutkijat yhdistivät yksikerroksisen TMD-materiaali molybdeeniditelluridin (MoTe2) piistä tehtyyn nanopalkkionteloon, jolloin saavutettiin tavoiteltu käyttölämpötila. Yksikerroksisia nanolasereita on kehitetty aiemminkin, mutta ne kaikki oli jäähdytettävä alhaisiin lämpötiloihin käyttämällä kryogeenin kaltaista nestemäistä typpeä tai nestemäistä heliumia.

Laserin sisällä kaksi tärkeintä osaa ovat vahvistusväline, joka sekä tuottaa että vahvistaa fotoneja, jotka tuottavat energiaa materiaalille, sekä ontelo joka sitten kaappaa kerätyt fotonit.

Nyt vielä nanolaser toimii laserpumppauksella, mutta jatkossa työryhmä kehittelee laserilleen sähköistä syötettä. Näin järjestelmä olisi omiaan sille aiottuun käyttötarkoitukseen tietokonesiruissa.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tiedote (LINKKI) ja linkki tiedeartikkeli Nature Nanotechnology -lehdessä.

Kuva: Arizona State University

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017