Perovskiittiset aurinkokennot ovat varsin nopeasti saavuttaneet piikennojen muunnossuhteita mutta niiden ongelmana on materiaalin heikkeneminen ajan ja kosteuden myötä. Nyt tutkijat ovat löytäneet oikeat suhteet sekä valolle että sopivalle kosteudelle ja hyötysuhde paranee selvästi.
Jo vuonna 2016 eräs tutkijaryhmä osoitti, että perovskiittirakenteen puutteet voisivat korjaantua altistamalla sitä valolle, mutta vaikutukset olivat tilapäisiä.
Nyt tutkijaryhmä Cambridgen, MIT:n, Oxfordin, Bathin ja Delftin yliopistoista on osoittanut, että kyseiset viat voidaan korjata pysyvästi. Se voi tapahtua altistamalla perovskiitti sekä valolle että sopivalle kosteudelle.
Ryhmä tuotti painotekniikalla perovskiittirakenteen mutta ennen laitteen viimeistelyä se altistettiin valolle, hapelle ja kosteudelle. Näin tehostetun aurinkokennojen tehomuunnoksen hyötysuhteeksi saatiin 19,2 prosenttia.
Varauksenkantajien elinaika kasvoi 32 mikrosekuntiin ja diffuusiopituudet 77 mikrometriin, arvoihin, jotka ovat verrattavissa yksittäisiin perovskiittikiteisiin
LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden uutinen (LINKKI) ja Joule-tiedelehden artikkeli (LINKKI)
Kuva: Matthew T Klug / University of Oxford
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2017