Langattomien yhteyksien tulo ei syrjäyttänyt Ethernet-yhteyksiä. Toimistojen perusverkosta on tullut entistä tärkeämpi linkkikerrosteknologia, jota tarvitaan kaikkien langattomien verkkojen taustalla, kerrotaan Uusiteknologia 2/2017-lehdessä. Voit lukea artikkelin uudesta näköislehdestä veloituksetta.
Ethernet-verkot ovat tiukasti mukana kaikessa tietoliikenteessä langattoman verkon tukiasemasta eteenpäin. Kaikki verkot ovat kehittymässä entistä enemmän virtuaaliverkko- ja pilvipalvelupohjaisiksi. Ethernettiä hyödynnetään pilvikomponenttien välillä niin datakeskuksien sisällä kuin järjestelmien välilläkin.
Jopa 5G-tekniikan ydin tulee rakentumaan pilviratkaisujen päälle – eli sielläkin on paljon Ethernettiä, kerrotaan viime viikolla ilmestyneessä Uusiteknologia-lehden artikkelissa.
Viimeisen neljän vuosikymmenen aikana Ethernetistä on tullut laajimmalle levinnyt tietoverkkojen linkkikerrosteknologia.
Samaan aikaan Ethernetin nopeus on kymmentuhat kertaistunut. Ethernet on tullut myös teollisuuteen valmistaja-, protokolla- ja sovelluskohtaisilla standardeilla.
Esimerkiksi teollisuuden PROFINET-standardissa ja EtherCAT-protokollassa on omia erityismäärityksiä reaaliaikaisuudelle.
Ethernetin luotettavuus ja reaaliaikaisuus onkin parhaimmillaan jo sellaisella tasolla, että sillä voidaan toteuttaa jopa turvakriittisiä sovelluksia.
Silti teollisuus-Ethernetin reaaliaikaisuutta voidaan edelleen parantaa. Siihen tähtää esimerkiksi uusi Time Sensitive Networking (TSN) -tekniikka.
Teollisuudessa tarvitaan myös perinteistä toimistoverkkojen RJ-45 liitintä kestävämpiä liittimiä. Sellaisia on M12 ja sitä pienempi M8-liitin. Esimerkiksi Beckhoff käyttää M8 liitintä EtherCAT P -järjestelmässään Ethernet-signaaleille
Tulevaisuudessa Ethernet-verkkojen nopeudet tulevat kasvamaan. 25, 40, 50 ja 100 gigabitin versioiden jälkeenkin tarvitaan lisää vauhtia. Esimerkiksi datakeskusten kasvavat liikennemäärät edellyttäisivät pitkillä etäisyyksillä 100G- tai jopa nopeampia yhteyksiä.
Tulevista nopeustarpeista huolimatta lähiajan tarpeisiin sopivat parhaiten 200G- tai 400G-nopeudet. Huippunopeat terabitin nopeudet eivät ole vielä järkeviä toteuttaa. Standardointijärjestö OIF (Optical Interworking Forum) näkee omissa visioissaan, että 2020-luvulla päästäisiin jo 800 gigabitin yhteysnopeuksiin.
LISÄÄ: Ethernet tuo vipinää, Uusiteknologia-lehti 2/2017, ilmestyi 20.9.2017 (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!