Salon uudella IoT Campuksella otettiin viime viikolla käyttöön yksi Suomen ensimmäisistä matkapuhelinverkoja hyödyntävistä NB-IoT-verkoista. DNA:n a Elisan toimintojen lisäksi uutta tekniikkaa testataan Enevon jäteastioiden anturiviestintään. Myös Telia on kokeillut NB-IoT-tekniikkaa verkoissaan.
Nokian ja viimeksi Microsoftin käytössä olleissa tiloissa Salossa kehitetään uudenlaiseen NB-IoT-pohjaista anturiverkkotekniikkaa. Uudessa IoT Campuksella on useita alueen tekniikkaa ja sovelluksia kehittäviä yrityksiä.
”Salo IoT Campuksen startup- ja teknologiayritykset pääsevät nyt ensimmäisten joukossa kokeilemaan ja kehittämään anturiteknologiaa NB-IoT-verkossa”, sanoo Elisan Länsi-Suomen aluejohtaja Harri Salo.
NB-IoT on 4G-verkon ominaisuus IoT-maailman antureille. Sen etuna on Elisan mukaan hyvä kuuluvuus ja energiatehokkuus. Laitteita voi sijoittaa haastaviin kohteisiin, kuten kellareihin tai kiinteistöjen rakenteisiin ja niitä voi myös päivittää verkon yli.
Hyvä esimerkki IoT-maailman sovelluksista on Enevon omasta täyttöasteestaan viestivät jäteastiat. Yritys testaa Elisan kanssa uutta NB-IoT-tekniikkaa.
Enevon jäteastioihin sijoitetut ja NB-IoT-verkkoon liitetyt langattomat anturit seuraavat astioiden täyttymistä ja toimittavat tiedon tyhjennystarpeesta
Ratkaisu on Elisan mukaan 5G:n esiaste, jossa verkkoon kytkettyjen esineiden tuottama suuri määrä tietoa voidaan siirtää edelleen hyödynnettäväksi.
Enevon kannalta uudella verkkoteknologialla on useita hyötyjä. Tiedonsiirto NB-IoT-verkossa vaatii vähemmän virtaa, joten jäteastioiden antureiden akut kestävät pidempään.
Enevon tutkimus- ja kehitysjohtaja Mikko Syrjälahti arvioi laiteoperaatioiden kokonaishinnan laskevan jopa 50 prosenttia laitteiden pidemmän eliniän vuoksi.
”Toinen NB-IoT:n hyödyistä on, että sen kautta pystymme päivittämään laitteisiin uusia ominaisuuksia verkon yli toisin kuin kilpailevilla teknologioilla”, Syrjälahti sanoo.
Elisan lisäksi DNA tarjoaa Salossa kapeakaistainen NB-IoT -tekniikkaa 4G-verkossaan.
”NB-IoT tekniikka tuodaan alussa Salon IoT Campuksen alueelle, mutta kun liiketoiminta edellyttää meillä on hyvät mahdollisuudet aktivoida tekniikka isommallekin alueelle”, kertoo DNA:n IoT-myyntipäällikkö Tuomas Kolkka.
NB-IoT:n teknologisena etuna on, että se voidaan ottaa käyttöön kaistalla, jonka leveys on vain 200kHz normaalisti noin 10-20 megahertsin LTE-kanavasta. NB-IoT:n teknologisena etuna on, että se voidaan ottaa käyttöön hyvinkin nopeasti aktivoimalla uusi toiminnallisuus nykyisiin 4G LTE -verkkoihin.
Yhden NB-IoT-tukiasemasolun arvioidaan pystyvän tukemaan tuhansia NB-IoT-yhteyttä käyttäviä päätelaitteita. NB-IoT on globaali standardi ja se toimii lisensoidulla taajuudella, jolloin häiriöt ovat verkossa minimaaliset. Kilpailevia tekniikoita ovat Suomessa Digtan operoima LoRa- ja Connected Finlandin Sigfox.
LISÄÄ: Anturiverkot ja tekniikat Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI) ja NB-IoT-uutisia (LINKKI)
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017