Kalifornialaisen UCLA:n (University of California, Los Angeles) tutkijat ovat kehittäneet uudenlaisen yksikön, joka pystyy hyödyntämään aurinkoenergiaa sekä energian varastoimiseen että tuottamaan vetyä polttoaineeksi. Katso videolta miten laite toimii.
Perinteisesti sekä polttokennossa että superkondensaattorissa on kaksi elektrodia. UCLA:ssa kehitetyllä laitteella on kolme elektrodia.
Kaikki kolme elektrodia ovat kontaktissa aurinkokennoon, joka toimii laitteen tehon lähteenä ja aurinkokennosta kerätty sähköenergia voidaan varastoida kahdella tavalla: sähkökemiallisesti superkondensaattorissa tai kemiallisesti vetynä.
Rakenteen keskeinen Ni-Co-Fe LDH -elektrodi osoittaa erinomaisia sähkökemiallisia ominaisuuksia sekä aktiivisena elektrodimateriaalina superkondensaattoreissa että katalysaattorina hapen evoluutioreaktiossa (OER).
Tutkijat suunnittelivat elektrodit nanomittakaavassa varmistaakseen, että suurin mahdollinen pinta-ala altistuu vedelle, mikä lisää vedyn määrää, jonka laite voi tuottaa ja joka myös varastoi varausta superkondensaattorin.
Vetyenergiasta saadaan ympäristöystävällistä tuottamalla sitä uusiutuvista energialähteistä. Nykyään valtaosa vedystä tuotetaan fossiilisista polttoaineista, mikä tuottaa suuria määriä hiilidioksidia.
LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), tutkijoiden tiedote (LINKKI), Energy Storahe Materials -tiedeartikkeli (LINKKI) ja video (LINKKI).
Kuva: Uutuusmoduuli ja UCLA:n tutkijat Richard Kaner ja Maher El-Kady. Kuva: Hutchinson/UCLA.
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017