Kvanttitietokoneiden suurin rajoite tähän asti on ollut, että tyypilliset kiertoelimet ovat kovin kookkaita. Nyt tehdyn työn myötä yleistä kiertoelintä voidaan pienentää tuhatkertaisesti eli se voidaan integroida mikrosirulle.
Laitteessa hyödynnetään magneettisen topologisten eristeen ominaisuuksia hidastamassa valon nopeutta materiaalissa. Topologiset eristeet ovat materiaaleja, jotka toimivat eristeinä sisuksiltaan mutta joiden pinnat toimivat johteina. Lisäksi rakenteessa hyödynnetään kvantti-poikkeavaa Hall-vaikutusta ja reunatilojen kiraalisia plasmoneja.
Kiertoelin on komponentti, jota tarvitaan kvanttitason ja klassisten järjestelmien väliseen vuorovaikutukseen ja on siten elintärkeä käytännön kvantti-tietokoneen rakentamiseksi. Nyt kehitettyä komponenttiratkaisua voidaan käyttää erilaisissa kvanttijärjestelmissä.
Sydneyn ryhmän vetäjä professori David Reilly selvittää, että kvanttitietokoneiden laajentamista koskeva työ edistää läpimurtoja elektroniikan ja nanotieteen aloilla. Hän on Sydneyn yliopiston Microsoft Quantum Laboratoryn johtaja.
Sysgneyn yliopisto ja Microsoftin yhteistyö on osa amerikkalaisyrityksen pyrkimystä rakentaa maailman ensimmäinen käytännöllinen kvanttitietokone.
LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI), tiedote (LINKKI) ja tutkijoiden artikkeli tiedelehti Nature Communication (LINKKI).
Kuva: ARC Centre of Excellence for Engineered Quantum Systems (EQuS)
Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017