Nokia ja Telia ovat ottaneet Intelin kanssa askeleen seuraavan teollisen vallankumouksessa kokeilussa. Äskettäin Nokian Oulun tukiasematehtaalla pilotoitiin 5G:tä, pilvipalvelua ja datakeskusta todellisessa teollisuuden Industry 4.0 -ympäristössä. Katso videolta ensikommentit Industry 4.0:sta.
Nokian tehtaalla Oulussa toteutetussa kokeilussa kokoonpanolinjaa kuvaavaa videota seurattiin ja analysoitiin suomalaisen Finwe-startupin videoanalytiikkasovelluksella.
Kokeilu osoitti, kuinka laajemminkin teolliset yritykset voivat hyödyntää 5G:n keskeisiä ominaisuuksia, kuten alhaista viivettä ja huippunopeuksia yhdessä videoanalytiikan kanssa valmistavan teollisuuden tehostamisessa ja uudistamisessa.
Videokuva siirrettiin Intelin 5G-mobiilitestialustalla 28 gigahertsin taajuudella toimivassa Nokian 5G-testiverkossa ja Telian valokuituverkossa Telian datakeskukseen Helsinkiin.
Nopeiden yhteyksien ja alhaisen viiveen ansiosta videoanalytiikkasovellus pystyi reagoimaan välittömästi ja ilmoittamaan kokoonpanolinjasta vastaavalle työntekijälle poikkeamista, jotka voitiin korjata reaaliaikaisesti ja näin parantaa prosessin laatua, luotettavuutta ja tehokkuutta.
Datakeskuksen palvelu tuotiin myös verkon reunalle lähemmäs käyttöpaikkaa Nokian MEC (Multi-access Edge Computing) –alustalla, jolloin videoanalytiikkasovelluksen viive pieneni entisestään.
”Jatkamme koneoppimiskyvykkyyksien tuomista ReefShark-piirisarjoihimme ja edistyksellisten algoritmien kehittämistä, jotta voimme edelleen parantaa radioverkkojemme tehokkuutta. Näin asiakkaamme voivat hyödyntää uusia liiketoimintamahdollisuuksia 5G:n ja esineiden internetin maailmassa”, sanoi Nokian Mobile Networks -liiketoimintaryhmän johtaja Marc Rouanne.
Huippunopeiden 5G- ja kuituyhteyksien ansiosta testin kaltaisten teollisten prosessien laatua ja tehokkuutta voidaan parantaa reaaliaikaisilla, datakeskukseen sijoittuvilla pilvipalveluilla.
“Tämä kokeilu näyttää miten reaaliaikaista dataa voidaan hyödyntää 5G:n, pilvipalveluiden ja datakeskusten avulla uudenlaisten prosessien ja toimintatapojen luomiseen kaikkialla valmistavassa ja muunlaisessakin teollisuudessa,” sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman vetäjä Janne Koistinen.
LISÄÄ: Video Nokian Oulun tehtaan Industry 4.0 -pilotista (LINKKI).
TAUSTAA: 5G tuo tehtaaseen uutta vipinää
5G:n odotetaan parantavan mobiiliverkon yhteysnopeuksia jopa 20-kertaiseksi ja niiden kapasiteettia jopa satakertaiseksi nykyisestä.
Vallankumoukselliseksi tekniikan tekee kyky palvella valtavaa määrää verkkoon kytkettyjä laitteita sekä mahdollisuus rakentaa reaaliaikaisia, erittäin luotettavia yhteyksiä vaativia palveluita.
5G-tekniikan ennustetaan tarjoavan itsestään ajavat autot, uudenlaisia etäoppimisen ja –terveydenhuollon palveluita sekä kriittisiä teollisia prosesseja.
Kuva: Nokia