Tulevaisuuden IoT-laitteiden tietoturvariski aiheuttaa entistä suurempaa huolta. Uusimpana uhkana on rikollisten mahdollisuus hallita ja manipuloida useita verkon solmuja. Siihen pyritään nyt hakemaan parempaa ratkaisua ionisella mustalla laatikolla, joka perustuu analoogisiin memristori-piireihin.
Kalifornian Santa Barbaran yliopiston professori Dmitri Strukov haluaa Nanobitteja-sivuston uutisen mukaan tuottaa tiiminsä kanssa parannetun turvallisuustason Internet- ja Bluetooth-liitäntäisiin laitteisiin. Ratkaisuksi ollaan tuomassa ionista memristoritekniikkaa hyödyntävä analoginen muistipiiri.
Luonteensa vuoksi memristorisiru on fyysisesti kloonaamaton ja voi siten tehdä laitteen haavoittumattomaksi kyberrikollisten kaappaukselle, väärentämiselle tai replikointiin. Siitä kehitetyllä ionisella mustalla laatikolla pyritään estämään kloonaus, käytäntö, jolla verkon solmuja monistetaan ja käytetään sitten käynnistämään verkkohyökkäyksiä.
Memristorien käyttö nykypäivän tietoverkkorikollisuuden torjunnassa on merkittävää koska hakkerointikin perustuu jo konekieliseen oppimiseen. Keinoäly on koulutettu ”oppimaan” ja mallintamaan tulot ja lähdöt ja sitten ennustamaan seuraava sekvenssi mallinsa perusteella.
Memristoriin perustuva musta laatikko voi kiertää näitä hyökkäyksiä koska se näkyy tulojen ja lähtöjen suhteen tarpeeksi sattumanvaraisena ulkomaailmalle. Kuitenkin piirin sisäiset mekanismit ovat toistettavissa riittävän luotettavasti.
LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tiedoteuutinen (LINKKI).
Kuva: Brian Long/UCSB