Sveitsiläisen ETH Zurichin ja Empan tutkijat ovat löytäneet kaksi uutta materiaalia, jotka voivat saada aikaan merkittäviä edistysaskeleita alumiiniakkujen kehittämisessä. Ensimmäinen on korroosionkestävä materiaali johtavia osia varten; toinen on uusi materiaali akun positiiviselle navalle.
Koska alumiiniakkujen elektrolyyttineste on erittäin aggressiivinen ja korrosioi ruostumatonta terästä ja jopa kultaa ja platinaa, tutkijat etsivät korroosionkestäviä materiaaleja näiden akkujen johtaville osille.
Nyt tutkijat ovat löytäneet etsimänsä titaaninitridistä, keraamisesta materiaalista, jolla on riittävän suuri johtokyky. ”Tämä yhdiste koostuu erittäin runsaista elementeistä titaania ja typpeä, ja sitä on helppo valmistaa”, selittävät tutkijat.
Tutkijat ovat onnistuneesti valmistaneet alumiinipareja titaaninitridistä valmistetuilla johtavilla osilla laboratoriossa. Materiaali voidaan helposti valmistaa ohuiden kalvojen muotoon ja myös pinnoitteena muihin materiaaleihin, kuten polymeerikalvoihin.
Tutkijoiden toista uutta materiaalia voidaan käyttää alumiiniparien positiiviselle elektrodille. Koska näiden parien negatiivinen elektrodi on valmistettu alumiinista, positiivinen elektrodi on yleensä tehty grafiitista.
Nyt Kovalenko ja hänen tiiminsä ovat löytäneet uuden materiaalin, joka kilpailee grafiitin kanssa sen energiamäärän suhteen, jonka akku pystyy tallentamaan. Kyseessä oleva materiaali on polypyreeni, hiilivety, jossa on ketjun kaltainen (polymeerinen) molekyylirakenne.
LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja ETH Zürichin tiedote ja linkit tiedelehden artikkeliin (LINKKI)
Kuva: ETH Zurich / Kostiantyn Kravchyk
Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018