Stanfordin ja Soulin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet keinotekoiseen ihoon uudenlaisen hermostojärjestelmän, joka voisi tuoda robotille tai proteesille tuntoaistin ja refleksit. Myös Houstonin yliopistossa tehdään alueen kehitystyötä.
Keinotekoinen sensorinen hermojärjestelmä on askel kohti ihon kaltaisesti aistivien hermoverkkojen tekemistä monenlaisille sovelluksille.
Saavutus on osa tutkijoiden pyrkimystä jäljitellä miten iho voi venyä, korjata itsensä ja ennen kaikkea toimia älykkäästi aistinvaraisena verkostona.
Ratkaisu ei pelkästään siirtäisi aistimuksia aivoille, vaan myös määräisi lihakset reagoimaan refleksiivisesti, tekemään nopeita päätöksiä.
Tutkijat rakensivat keinotekoisen aistihermopiirin, joka voitaisiin upottaa tulevaisuudessa ihon kaltaiseen rakenteeseen neuroproteesilaitteille ja pehmeälle robotiikalle.
Tällainen alkeellinen keinotekoinen hermopiiri integroi kolme aiemmin kuvattua komponenttia.
Ensimmäinen on kosketusanturi, joka siirtää signaalinsa joustavan elektronisen neuronin kautta stimuloimaan kolmatta komponenttia, keinotekoista synaptista transistoria, joka on mallinnettu ihmisen synapsien mukaan. Synaptinen transistori on Soulin kansallisen yliopiston Tae-Woo Leen aivotyötä.
”Biologiset synapsit voivat lähettää signaaleja ja tallentaa informaatiota yksinkertaisten päätösten tekemiseksi”, toteaa Lee. ”Synaptinen transistori suorittaa nämä toiminnot keinotekoisessa hermopiirissä.”
Lee käytti polven refleksiä esimerkkinä siitä, kuinka kehittyneemmät keinotekoiset hermopiirit olisivat jonain päivänä osa keinotekoista ihoa, joka antaisi proteesilaitteille tai roboteille sekä aistit että refleksit.
Keinoiho on kiinnostanut jo pitkään tutkijoita eri puolilla maailma. Kuvassa Houstonin yliopiston viime vuoden keinoihon kehitysprojekti, jolla haluttiin tuoda tuntoaisti robottiin.
Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja tutkijoiden tiedoteuutinen (LINKKI).
Kuvituskuva: University of Houston (LINKKI)
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/