Elektroniikka nopeutuu harvinaisella alkuaineella

Yhdysvaltalaisen Purduen yliopiston tutkijat ovat löytäneet uuden kaksiulotteisen materiaalin, joka on johdettu harvinaisesta alkuaine telluurista. Uuden materiaalin avulla voidaan  tehdä nopeita transistoreita, jotka kuljettavat virtaa mikrosiruilla aiempaa paremmin.

Uuden materiaalin kehittäneet Pursuen yliopiston Wenzhuo Wu and Peide Ye (vasemmalla).

Telluureeni, kaksiulotteinen kalvo, jonka Purduen tutkijat löysivät telluurista saavuttaa stabiilin, arkkimaisen transistorirakenteen, jolla on nopeammin liikkuvat kantajat eli elektronit ja aukot.

Löytö lisää luetteloa äärimmäisen ohuista, kaksiulotteisista materiaaleista, joilla insinöörit ovat pyrkineet parantamaan mikrosirujen transistoreiden toimintanopeutta.

”Transistorien täytyy ajaa huomattavia virtoja, jotta toteuttaa nopeaa elektroniikkaa”, sanoi Purduen sähkö- ja tietotekniikan professori Peide Ye (kuvassa oikealla).

Muut kaksiulotteiset materiaalit, kuten grafeeni, mustafosfori ja siliseeni, eivät ole stabiileja huonelämpötilassa tai eivät ole toteutettavissa tuotantomenetelmillä, joita tarvitaan valmistaa nanoteknisesti tehokkaita transistoreita suurinopeuksille piireille.

Lisää: Nanobitteja-sivusto (LINKKI), Puduen yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli Nature Electronicsissa (LINKKI)

Kuvat: Purdue University image/Vincent Walter

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

 

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/