Kemianjätti Basf on nostamassa näkyvyyttään suomalaisessa mediassa. Yrityksen uutisoitiin alkuviikosta tehneen jo tehdasvarauksen Harjavallasta, jonne voi syntyä nopeastikin akkujen katodimateriaalien valmistusta.
Suurimmassa osassa nykyisiä sähköautoja käytetään litiumioniakkuja. Yksi tärkeimpiä komponentteja ovat katodit ja niiden raaka-aineet, joiden mukaan määräytyvät akun tehokkuus, luotettavuus, hinta, kestävyys ja koko.
Siinä syy myös miksi saksalainen Basf on mukana bisneksessä ja osittain myös miksi yritys on varannut tehdasalueen Harjavallasta. Aiesopimus on voimassa kuluvan vuoden marraskuun loppuun asti. Harjavallan kaupunginhallitus hyväksyi aiesopimuksen maanantaina.
”Tämä on alue, jolla kemialla on parhaat mahdollisuudet ruokkia innovaatioita ja tuottaa lisäarvoa, valottaa BASF:n pääjohtaja ja teknologiajohtaja Martin Brudermüller suomenkielisessä tiedotteessa. Tarkoitus on viedä katodimateriaalien tehokkuus hänen mukaansa seuraavalle tasolle.
Tasokorotus onnistuu Brudermüllerin mukaan muuttamalla niiden kemiallista koostumusta, morfologiaa (muotoa ja rakennetta) ja tuotantoprosessia.
Tavoitteena on tarjota akkuvalmistajille energiatiheydeltään markkinoiden parhaat katodimateriaalit. Nyt valikoimiin kuuluvat nikkeli-koboltti-alumiinioksidi (NCA) ja nikkeli-koboltti-mangaanioksidi (NCM).
Lisää: Basfin akkumateriaalit (LINKKI) ja Harjavallan kaupunginhallituksen pöytäkirja 11.6.2018 (LINKKI)
Kuva: Basfin akkumateriaalien kehityskeskus Japanissa.
TAUSTAA: Basfin akkumateriaalibisnes
- Basfilla on pilotti- ja tuotantolaitoksia Saksassa (Ludwigshafen), Yhdysvalloissa (Elyria ja Beachwood, Ohio; Battle Creek, Michigan) ja Japanissa (Onoda ja Kitakyushu).
- Viime vuonna yritys laajensi Aasiassa, vahvisti läsnäoloaan Yhdysvalloissa ja kertoi myös aikeestaan rakentaa lisää tuotantokapasiteettia Eurooppaan.
- Basfilla on tutkimuskeskuksia Saksassa (Ludwigshafen), Yhdysvalloissa (Beachwood, Ohio), Kiinassa (Shanghai) sekä Japanissa (Amagasaki ja Onoda).
- Yritys täydentää omaa osaamistaan tekemällä yhteistyötä johtavien tutkijoiden, startupien ja korkeakoulujen kanssa eri puolilla maailmaa.
Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/