Terahertsien sähköisiä pulsseja

Münchenin teknillisen yliopiston (TUM) tutkijat ovat onnistuivat tuottamaan sähköisiä pulsseja jopa 10 terahertsin taajuusalueella käyttämällä pieniä plasmoniikkaan perustuvia antenneja ja sirutason ohjauspiirejä. Teknologia mahdollistaa uusien, tehokkaiden terahertsikomponenttien kehittämisen.

Saksalaisten fyysikko Alexander Holleitnerin ja Reinhard Kienbergerin tiimi on onnistunut ensimmäistä kertaa tuottamaan ultralyhyitä sähköpulsseja sirulle käyttäen mitoiltaan vain muutamien nanometrien kokoisia metalliantenneja.

Antennien muoto on myös tärkeä. Ne ovat epäsymmetrisiä: nanometristen metallirakenteiden toinen puoli on terävämpi kuin toinen. Kun linssin kohdentama laserpulssi virittää antennit, ne emittoivat enemmän elektroneja tyhjiöön niiden terävällä puolella kuin vähemmän terävällä.

Holleitner ja hänen kollegansa tekivät vielä yhden hämmästyttävän havainnon: Sekä sähköinen että terahertsipulssi olivat epälineaarisesti riippuvaisia ​​käytetyn laserin viritystehosta. Tämä osoittaa, että fotomissio antenneissa käynnistyy useiden fotonien absorptiolla valopulssia kohden.

Lisää: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) sekä tutkijoiden artikkeli tiedelehti Nature Communicationsissa (LINKKI).

Kuva: Christoph Hohmann/ NIM, Holleitner / TUM

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/