Kudottavaa optoelektroniikkaa – kestää jopa pesun!

Yhdysvaltalaisen tekniikan yliopisto Massachusetts Institute of Technologyn (MIT) tutkijoiden johdolla on kehitetty kuidunvetoprosessi, jonka Optoelektroniset sisältävät kankaat ovat myös  täysin pestävissä.

Yhdysvaltalaistutkijoiden valoa emittoivat ja tunnistavat diodit on kudottu pehmeisiin ja pestäviin kankaisiin ja niistä on kehitetty kokeellisia viestintäjärjestelmiä. Optisia kuituja tuotetaan perinteisesti aihiosta, joka lämmityksen avulla venytetään pitkäksi kuiduksi.

Kuva: MIT

Keskeinen läpimurto näiden kuitujen tuottamiseksi oli lisätä esiaihioon hiekan jyvän kokoisia puolijohdediodeja ja pari erittäin ohutta kuparijohtoa.

Kun kuidunvetoprosessin aikana polymeeriaihio kuumennetaan, se nesteytyy osittain muodostaen pitkän kuidun, jossa diodit ovat pitkin kuitua ja yhdistetty kuparijohtimiin.

Tässä tapauksessa kiinteät komponentit on valmistettu standardilla mikrosirutekniikalla: valodiodit (ledit) ja valotunnistusdiodit. Saadut kuidut kudottiin sitten kankaisiin, jotka pestiin kymmenen kertaa osoittamaan niiden käytännöllisyyttä vaatteiden materiaaliksi. Komponentteineen kuitu on vedenpitävä.

Kuva: MIT

Yhteistyökumppani Advanced Functional Fabric of America -instituutin (AFFOA) henkilökunta kehitti keinoja kasvattaa saantoa, läpäisykykyä ja yleistä luotettavuutta, jolloin nämä kuidut ovat valmiita siirtymään teollisuuteen.

Muina kumppaneina olivat muun muassa sveitsiläinen EPFL.

Tutkijat uskovat, että tekniikan sisältävät ensimmäiset kaupalliset tuotteet tulevat markkinoille jo ensi vuonna.

Tietoliikenteen lisäksi kuiduilla voi olla merkittäviä sovelluksia biolääketieteen alalla, tutkijat kommentoivat MIT:n tiedotteessa.

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja MIT:n uutistiedote (LINKKI) sekä Uusiteknologia 2/2016-lehdessä julkaistu älykangas-artikkeli ”Kankaisiin antureita ja vuorovaikutteisuutta”. (LINKKI)

Kuvat: MIT

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/