Tieteen tietotekniikan keskus CSC on valinnut seuraavan supertietokoneen ja koko ympäristön toimittajaksi Atosin. Rahaa menee kaikkine järjestelmineen 37 miljoonaa euroa. Lopullisesti kokoonpano selviää vasta joulukuussa.
Uusi tehokkaampi laskentaympäristö tulee suomalaisten yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen lisäksi myös tutkimuslaitosten akateemiseen käyttöön. Hankinta on opetushallituksen mukaan merkittävä kansallinen investointi ja se varmistaa suomalaisen tutkimusyhteisön kansainvälisen kilpailukyvyn data- ja laskentakeskeisillä tutkimusaloilla.
Hankinta rahoitetaan opetus- ja kulttuuriministeriön Datanhallinnan ja laskennan kehittämisohjelmasta (DL2021), jonka kautta Suomi investoi 33 miljoonaa euroa datanhallinnan ja laskennan laitteistoihin sekä niihin liittyviin palveluihin. Lisäksi hallitus on päättänyt lisätalousarvioneuvotteluissa neljän miljoonan euron investoinnista, jolla parannetaan tekoälyyn liittyvän laskennan edellytyksiä.
’’Valittu kokonaisuus pystyy myös vastaamaan tekoälytutkimuksen haasteisiin, mikä kasvattaa investoinnin merkitystä yhteiskunnalle entisestään, sanoo CSC:n toimitusjohtaja Kimmo Koski.
Laitteistohankinnan ensimmäisessä vaiheessa toimitetaan supertietokoneen ensimmäinen osio ja siihen tiiviisti integroitu työlevy. Suoritinteknologiana on tässä osiossa Intelin Xeon-perheen seuraava sukupolvi, koodinimeltään Cascade Lake, ja HDR Infiniband -kytkentäverkko.
Samaan aikaan asennettava uusi datanhallintajärjestelmä perustuu Ceph-objektitallennusteknologiaan ja se mahdollistaa aivan uusia toiminnallisuuksia datan hallintaan ja jakamiseen. Lisäksi laskentaympäristöön asennetaan tekoälytutkimusta varten oma osio, jossa on nopea levyjärjestelmä. Ympäristön ensimmäinen vaihe otetaan käyttöön kesällä 2019.
”Olemme innoissamme voidessamme tuoda uusimmat prosessori- ja kytkentäverkkoteknologiat hyödyttämään suomalaista tutkimusta yhdessä monipuolisen datanhallintaympäristön kanssa, joka perustuu avoimen lähdekoodin teknologioihi”, kertoo laskentaympäristön hankintaprojektin päällikkö Sebastian von Alfthan CSC:ltä.
Hankinnan toisessa vaiheessa laskentakapasiteettia kasvatetaan laajentamalla supertietokonetta uudella osiolla, joka perustuu BullSequana XH2000:een ja siihen tiiviisti integroituun työlevyyn. Suoritinteknologiaksi tässä osiossa tarjottiin AMD:n EPYC-tuoteperheen seuraavaa sukupolvea, koodinimeltään Rome.
Hankinnan toinen vaihe on tutkijoiden käytettävissä keväällä 2020.
’’CSC on ensimmäinen asiakas, joka ottaa uuden BullSequana XH2000:n käyttöön. BullSequana XH2000 julkistettiin maanantaina SC’18-konferenssissa ja siinä on AMD EPYC -prosessorit and HDR Infiniband -kytkentäverkko, kertoo Harri Saikkonen’’, Atos Nordicsin toimitusjohtaja.
Hankittavan laitteiston lopullinen kokoonpano julkistetaan hankintasopimuksen allekirjoituksen yhteydessä joulukuussa.