Uuden kuuden sukupolven matkaviestimien kehitys on lähtenyt käyntiin Oulussa. Uuden 6G Flagship-ohjelman tieteelliset yhteistyökumppanit ovat Aalto-yliopisto ja VTT sekä strategisena kumppanina Nokia Bell Labs yhteisen Joint Center for Future Connectivity -tutkimuskeskuksen kautta.
Oulun yliopiston johtaman 6G Flagship-ohjelman osalta 6G-tutkimus on lähtenyt liikkeelle ekosysteemin kokoamisella. Ja lisää kaivataan, jotta tavoitteisiin päästään. Uutta 6G-phjelman ekosysteemiä esiteltiin Oulussa pari viikkoa sitten.
’’Ohjelma kasvaa viidellä kuudella strategisella kumppanilla ja 50-100 muulla yhteistyökumppanilla. Kaikki tärkeimmät kansainväliset toimijat kerätään mukaan’’, sanoo tutkimusjohtaja, akatemiaprofessori Matti Latva-aho.
6G-tutkimuksen päätavoitteena on Latva-ahon mukaan selvittää kuudennen sukupolven vaatimukset. Ennuste on saada 6G käyttöön 2030-luvulla, joten perustutkimus on hänen mukaansa aloitettava nyt.
Uuden sukupolven verkkotekniikan tutkimusjakso vie noin kymmenisen vuotta, joten Suomen Akatemian rahoitus 6G Flagshipille on kahdeksan vuoden mittainen. Esimerkiksi 5G-tutkimus alkoi Latva-ahon mukaan vuoden 2010 aikana ja ensimmäiset ´5G-verkot tulevat käyttöön ensi vuoden aikana.
Oulussa 6G-tutkimuksen ja testiverkon perustana käytetään uusimpia 5G-tekniikoita. Uuteen 6G-ohjelman ekosysteemiin oululaiset keräävät yhteistyökumppaneiksi isoja kansainvälisiä toimijoita, joilla on usein myös omat testiverkostot ja -resurssit. Nämäkin hyötyvät siitä, kun näkevät, mitä pienemmät huippuyritykset tekevät omien teknologisten innovaatioidensa ympärillä.
Pienemmille yrityksille 6G-tutkimusekosysteemi taas tarjoaa oululaisten mukaan kustannustehokkaan keinon päästä mukaan alan kehitykseen.
Lisää: 6G-ekosysteemi-artikkeli, englanniksi (LINKKI) ja 6G Flagship-ohjelma (LINKKI)
Kuvat: Mikko Törmänen / CWC / Oulun Yliopisto
Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018/