Saksalainen Fraunhofer Institute ja Luulajan teknillinen yliopisto Ruotsista jakavat SSAB:n SmartSteel Innovation Challenge –innovaatiokilpailun ykkössijan. Kumpikin palkittu on kehittänyt ideaa terästuotteiden jäljitettävyydestä perustuen materiaalin omiin ominaisuuksiin. Finaalissa oli mukana kolme suomalaisehdotusta.
Ruotsalainen teräsyhtiö SSAB ja Sandvik Materials Technology käynnistivät syyskuussa SmartSteel Innovation Challenge –innovaatiokilpailun. Ajatuksena oli etsiä uusia innovatiivisia ratkaisuja siitä, miten saadaan aikaan sormenjälkityyppinen älytunniste terästuotteille.
Kilpailuhaasteeseen tarttui kaikkiaan 26 tahoa, joista seitsemän finalistin ehdotukset esiteltiin joulukuussa asiantuntijaraadille joulukuussa. Finalistitiimit tulivat Etelä-Afrikasta, Ruotsista, Saksasta sekä Suomesta, josta oli kolme ryhmää: Nortalin ja Oulun yliopiston tiimi, oululainen merkintäyritys Cajo Technologies sekä Oulun ja Tampereen yliopiston tiimi.
Raati päätyi lopulta jakamaan kilpailun voiton kahdelle samantyyppiselle ratkaisulle, jotka olivat myös lähellä SSAB:n omaa SmartSteel-visiota. Voittajat olivat Fraunhofer Institute for Physical Measurement Techniques IPM Saksasta ja Luulajan teknillinen yliopisto Ruotsista.
”Molemmat voittaja-ideat ovat jännittäviä ja niitä voidaan kehittää tulevissa projekteissa. Olen ylipäätään vaikuttunut kaikkien finalistien panoksesta,” sanoi Sandvikin materiaalilaboratorion vetäjä Mattias Klockars.
Maailmanlaajuinen innovaatiokilpailu oli osa SmartSteel-projektia, joka kuuluu osana Ruotsin kansallisiin strategisiin PiiA- ja Metallic Materials –innovaatio-ohjelmiin. Kilpailu järjestettiin yhdessä pohjoismaisen innovaatiokonsulttiyritys Spinversen kanssa.
SSAB SmartSteel -konsepti
- Teräslevyyn merkitään yksilöllinen tunnistekoodi, joka linkittää levyn ja siihen liittyvän tiedon eli juuri sen kappaleen historian, koostumuksen, ominaisuudet ja käyttöohjeet.
- Materiaali ja kone keskustelemaan. Tulevaisuudessa älyterästä työstävä kone pystyy lukemaan käsittelyyn tulevan teräslevyn koodin ja voi säätyä automaattisesti oikein.
- Läpinäkyvää kokonaisoptimointia eli tuotteiden aukoton jäljitettävyys kaivokselta läpi koko valmistusketjun aina romutukseen ja uudelleenkäyttöön asti pilvipalveluun.
- Älyteräs voisi luoda perustan metalliteollisuuden ekosysteemien rakentamiselle. Jatkossa eri osapuolten keräämää tietoa voitaisiin yhdistellä ja päästäisiin pitkä loikka kohti läpinäkyvyyttä ja kestävää kehitystä.
- Materiaalin mukana kulkeva tieto voi mullistaa koko valmistavan teollisuuden. Ei tarvita myöskään ylilaatua eikä varmuusvaroja.
- Vauhtia kiertotalouteen ja mahdollisimman vähän hukkaa ja jätettä. Teräs on jo nyt täysin kierrätettävää, mutta kierrätys varmistuu edelleen paremman luokittelun teräksen koostumuksen avulla.
Lähde: Koostettu SSAB:n materiaaleista
Kuvituskuva: Sähköurheiluauto toteutettuna SSAB:n erittäin keveällä kylmämuovatulla teräksellä. Tulevaisuudessa autossa käytetyn teräksen ominaisuudet voidaan selvittää materiaalien internetin avulla.