Elisan ja Telian lisäksi DNA on mukana uusien 5G-verkkojen rakentamisessa. DNA:n ensimmäinen Helsingin ydinkeskustaan rajoittuva 5G-verkko tulee koekäyttöön jo vuodenvaihteessa. Verkon luvataan laajennettavan myöhemmin, kun ensimmäiset 5G-tilaajalaitteet tulevat myyntiin.
DNA on kehittänyt muiden operaattoreiden tavoin matkaviestinverkkoaan kohti 5G-aikakautta. Verkkoon on tuotu 5G-kyvykästä teknologiaa ja verkon kapasiteettia on kasvatettu uusia vaatimuksia vastaavaksi.
Syksyllä 2018 myönnetyn toimiluvan perusteella ensimmäinen, tosin rajattu, 5G-verkko voidaan avata vuodenvaihteessa. Verkko on alkuvaiheessa oleellisempi 5G-palveluiden kehittämiselle kuin loppuasiakkaille.. Kaupallisia 5G-päätelaitteita saadaan vielä odotella.
”Ensivaiheen verkkomme tärkein tarkoitus onkin sen kyvykkyyksien entistä laajempi testaaminen,” DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen kertoo.
Tulevien 5G-päätelaitteiden standardointia viimeistellään Väisäsen mukaan yhä, ja laitevalmistajat odottavat sitä ennen mittavaan tuotantoon ryhtymistä. Ensimmäisen 5G-sukupolven verkko- ja päätelaitteet ovat tulossa alkuvuodesta markkinoille,
DNA:lla on menossa Helsingin ydinkeskustan lisäksi myös kiinteän 5G:n eli Fixed Wireless Access -tekniikan käyttöpilotti Vantaalla. Yritys testaa pientaloalueen asukkaiden kanssa matkaviestinverkon kautta toteutettua korkealaatuista laajakaistaa.
Kiinteän 5G:n eli Fixed Wireless Access -tekniikan testi on osa DNA:n palvelukehitystä, jonka tuloksena nopeat laajakaistayhteydet tuodaan tarjolle myös niiden alueiden pientaloihin ja yrityksiin, joihin valokuitua ei ole saatavilla. Kevään aikana käynnistyy lisäksi muita 5G-palveluiden asiakaspilotteja eri puolilla Suomea.
Lisää: Aiempia 5G-uutisia ja artikkeleita Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)
Kuva: DNA:n uuteen 5G-verkkoon asennettiin tukiasemaa joulukuussa 2018.
Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018