ChemBio2019: Nobelistit hurmasivat molekyylikoneillaan

Kemian iäkkäät nobelistit saapuivat  viime viikolla juhlistamaan 100-vuotiasta Suomalaisten Kemistien Seuraa ja alan ChemBio-tapahtumaa.  Tilaisuudessa koettiinkin monta huippuhetkeä, sillä nobelistia olivat karismaattisia esiintyessään kukin omalla tyylillään. Heitä kiinnostivat peruskemian lisäksi niin robotit kuin moleekyylikoneetkin.

ChemBio-messujen yhteydessä järjestetyt Kemian päivät vetivät nimensä mukaisesti ammatti-ihmisiä, muttta viime keskiviikkona oli poikkeus, sillä tapahtumaan saapuneet maailman kuulut kemian nobelistit vetivät kansaa paikalle enemmän kuin penkkirivit sallivat. Paneelikeskustelun veti Aalto yliopiston professori Ari Koskinen.

Kemian nobelistit, vasemmalta oikealle: Ada E. Yonath, K. Barry Sharpless ja Sir J. Fraser Stoddart. Kuva: Juho Leikas

’’Mahtavia puheenvuoroja, ei menty liiaksi yksityiskohtiin, todella yleisellä tasolla liikuttiin. Kaikesta näki, millainen valtava tietämys heillä on taustalla’’, sanoo Suomalaisten Kemistien Seuran puheenjohtaja PhD Pekka Joensuu.

Sympaattinen israelilainen Ada E. Yonath lohdutti yleisöään esimerkiksi sanomalla, vaikka robotit tulevat, ne eivät vie ihmisten työpaikkoja, sillä ihmiset tekevät robotit.

Yhdysvaltalainen K. Barry Sharpless nosti tutkimusrahoituksen esille toteamalla, että tiede tavitsee vapautensa. Hän otti myös esille, että nuorille kemia avaa mahtavia mahdollisuuksia, sillä itse asiassa kaikessa on kemiaa, jopa taiteessa ja ihmissuhteissa.

Iltapäivällä kemian nobelistit saivat kukin luennoida omasta lempiaiheestaan. Sokerina pohjalla viimeisenä esiintyi skotlantilainen Sir J. Fraser Stoddart, joka esitelmöi esimerkiksi molekyylikoneista.

Konrad Dorlingilla oli Agilentin osastolla valmistajan uusin molekyylitutkimukseen spektroskopialaite. Kuva: Suomen messut.

’’Molekyylikoneilla on rajattomat mahdollisuudet tehdä erilaisia sovelluksia kuten vaikkapa älykkäitä pintoja tai laitteita. Sovellukset ovat nanoteknologiaa parhaimmillaan, selvittää Kemian Seuran Joensuu.

Korkeista vuosistaan huolimatta Suomessa vierailleet nobelistit ovat erittäin intohimoisia tieteen tekijöitä. He katselevat maailmaa suurella tietämyksellä ja edelleen innostuneella mielellä. Esimerkiksi Sir J. Fraser Stoddart kutsuu itseään tieteen suurlähettilääksi, sillä hän matkustaa ympäri maailma puhumassa tieteestä.

Sir Stoddart lopetti oman esityksenä hyvin draamantajuisesti. Laittoi Edit Piafin ”En kadu mitään” -kappaleen soimaan. Sitten hän istahti yleisön joukkoon ja ryhtyi itsekin katsomaan seinään heijastuvia tulevaisuusmolekyylikoneita.

TAUSTAA: Kemian ja bioalan ChemBio Finland 2019 ja Kemian päivät kokosi Messukeskukseen kahden päivän aikana yhteensä yli 4 200 alan ammattilaista ja yrityksiä oli 144. Seuraavan kerran tapahtuma järjestetään vuonna 2021 samaan aikaan kemikaaliturvallisuuden Helsinki Chemicals Forumin ja metsäteollisuuden PulPaper-tapahtuman kanssa. joka tosin alkaa päivää aikaisemmin 13.–15.4.2021.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018/