Mikrojen ja televisioiden liitäntäratkaisut ja protokollat ovat muuttumassa, kerrotaan tuoreessa huhtikuun Uusiteknologia-lehdessä. Tulossa on uusi nopeampi USB4. tarkalle 8K-televiokuvalle HDMI 2.1 ja jopa musiikkilaitteisiin uudenlainen MIDI 2-liitäntä.
Uudet aiempaa monipuolisemmat digilaitteet edellyttävät laiteliitännöiltään entistä suurempia tiedonsiirtonopeuksia, mutta myös parempaa tehonsiirtoa ja suojauksia.
Kaikkia näitä kaikkia haetaan myös yleisliitännäksi muodostuneesta USB-standardista, jonka USB 3.2 – ja jopa USB4-versio tulevat tarjolle vielä kuluvan vuoden aikana C-tyypin USB-liittimillä.
Kehitysputkessa on jo viitosversiokin. Tässä uudessa standardissa tiedonsiirtonopeus olisi jopa 100 gigabittiä sekunnissa.USB5 on näkynyt terminä teknologialehtien nettisivuilla.
Ja silti vasta kaksi vuotta sitten julkistettu USB 3.2-standardikin on vasta nyt tulossa käyttöön. Se kaksinkertaistaa aiempien USB-versioiden kaistanleveyden 20 gigabittiin sekunnissa.
Oman lukunsa USB-soppaan tuo kehittäjäjärjestön uusi nimeämiskäytäntö.
USB 3.0-standardi on järjestön tiedotteen mukaan USB 3.2 Gen 1 ja USB 3.1 on USB 3.2 Gen2. Alkuperäinen vuoden 2017 julkistettu USB 3.2 on USB 3.2 Gen 2×2. Kahta jälkimmäistä tullaan markkinoimaan myös Superspeed-nimellä.
USB:n lisäksi televisioissa ja näytöissä käytettävä HDMI-liitäntä on samassa uuden version 2.1, joka julkistettiin jo 2017, mutta vasta alkuvuoden CES-messuilla nähtiin ensimmäiset tuotteet.
HDMI 2.0:sta 2.1:een tehdyn päivityksen keskipiste on kaistanleveyden kasvu. Kun nykyinen HDMI 2.0 tukee 18 gigabittiä sekunnissa, kasvattaa HDMI 2.1 tiedonsiirtonopeuden jopa 48 gigabittiin sekunnissa.
Lähivuodet tosin näyttävät tarvitaanko kokonaan uutta 2.1 HDMI-kaapelointia lainkaan, jos uusia USB C-ratkaisuja pitkin voidaan siirtää myös HDMI-signaalia.
Eikä muutokset tähän lopu, sillä musiikkilaitteiden MIDI-kommunikointiprotokollaan (Musical Instrument Digital Interface) on tulossa suurin muutos vuosikymmeniin. Soitinvalmistajien lisäksi Google on aktiivisesti mukana uuden MIDI 2.0 -protokollan kehittämisessä.
Uusi MIDI 2.0 lupaa automaattisen laitteiden ominaisuuksien tunnistamisen, laajennetun tarkkuuden, tiukemman ajoituksen ja taaksepäin yhteensopivuuden.
Lisää: Laiteliitännät ja protokollat uusiksi, Tomi Engdahl, Uusitekologia 1/2019, s. 37-41 (LINKKI, issuu)
Kuva: HDMI 2.1
Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/