Akkukeksinnöt ovat maailmalla kasvavan kiinnostuksen kohteena. Myös akkujen tutkimuksessa paneudutaan entistä tiiviimmin tuoreen Uusiteknologia-lehden mukaan Lue viimeisimmät tutkimustulokset ilmaiseksi lehden verkkoartikkelista.
Akkujen piianodeja kehitetään edelleen, vaikka markkinoilla on jo useita siihen tekniikkansa perustavia erikoissovelluksiin suuntaavia akkuvalmistajia.
Nyt yhdysvaltalaisen Drexelin yliopiston ja Trinity Collegen uusimmat tutkimukset tuovat MXene-materiaalin tukemaan piianodin kurissa pysymistä.
Myös Korealaisen UNIST yliopiston tutkijat ovat puolestaan kehittäneet korallimaisen piianodin, joka tarjoaa erityisesti nopeaa latausta mutta myös korkeita energia- ja tehotiheyksiä
Suomessa kehitetään myös akkutekniikoita ja -kemiaa. Business Finland eli entinen Tekes on myöntänyt Aalto-yliopiston vetämälle akkumateriaalien BATCircle (Finland-based Circular Ecosystem of Battery Metals) -konsortiolle noin 10 miljoonan euron rahoituksen.
BATCircle on osa EU:n Strategista Energiateknologiaohjelmaa (SETPlan), Sen kotimaisessa konsortiossa on mukana 22 yritystä, neljä yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta sekä kaksi kaupunkia. Hanke kytkeytyy Business Finlandin Batteries from Finland -kokonaisuuteen.
Viimeisimpiä akkualueen kehityskulkuja Suomessa on Valmet Automotiven päätös perustaa akkupakettetteja valmistava tehdas Saloon ja maailmanlaajuisestikin mittavat Terafactory-akkukennotehtaan suunnitelmat Janakkalaan.
Lisää: Koko akkutekniikan kirjo laajenee -artikkeli Uusiteknologia 1/2019 huhtikuun numerossa. (LINKKI, issuu). Muita akkuaiheisia uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI). HUOM! Muista myös lehden lisätietolinkit (LINKKI)
Kuva: Drexel’s College of Engineering
Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/