Litteästä näytöstä 3D-hologrammikuvaa

Korealaisen Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) -yliopiston tutkijat ovat nyt suunnitelleet ohuen näyttöratkaisun, joka voi projektoida dynaamisia, monivärisiä kolmiulotteisia holografisia kuvia. Tähän asti kehitystä ovat rajoittaneet hankalat tekniikat, suuret laskentavaatimukset ja heikko kuvanlaatu.

Koko järjestelmä on hyvin pieni: tutkijat käyttivät 1,8 tuuman kaupallista LCD-paneelia, jonka resoluutio oli 1024 x 768. Paneelin liitetty titaanikalvo on vain 300 nanometriä paksuudeltaan.

Kuva: KAIST

Järjestelmän kriittinen komponentti on ohut titaanikalvo, joka on täynnä pieniä reikiä, jotka ovat tarkasti nestekidenäytön paneelin jokaisen pikselin kohdalla.

Kalvo toimii fotoniseulana, jossa jokainen neulanreikä taittaa niistä tulevan valon laajasti, jolloin teräväpiirtoinen 3D-kuva havaittavissa laajalla kulmalla.

Tarkemmin esitettynä kuvat tuotetaan ajamalla erivärisiä rinnakkaisia lasersäteitä pienen läpäisevän LCD-paneelin kautta fotoniseulaan, jossa on reikä jokaiselle LCD-paneelin pikselille.

Kolmiulotteinen dynaaminen värihologrammi, joka toimii 60 hertsillä. Kuva: KAIST

Aiemmin fotoniseulaa on sovellettu staattisten hologrammien tuottamiseksi. Nyt tutkijat muokkasivat neulanrei’issä tapahtuvan valokentän dynaamisten hologrammien tuottamiseksi suunnittelemalla neulanreikien sivuttaisen kohdistuksen näennäissatunnaisella tavalla.

Tutkijaryhmä räätälöi fotoniseulansa esittämään yksinkertaisen, pienikokoisen ja skaalautuvan menetelmän 3D-holografiseen näyttöön. Tätä tekniikkaa voidaan helposti soveltaa olemassa oleviin LCD-näyttöihin.

”Lähestymistapamme viittaa siihen, että holografiset näytöt voidaan projisoida ohuista laitteista, kuten matkapuhelimesta,” sanoo tutkimusta johtanut KAISTin fyysikko professori Yong Keun Park. 

Lisää: Nanobitteja (LINKKI) ja tutkimuslaitoksen tiedoteuutinen (LINKKI) sekä tutkijoiden tiedeartikkeli Nature Communication -tiedelehdessä (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/