NB-IoT:n rinnalle LTE-M-tekniikka

Teleoperaattori DNA tukee mobiiliverkoissa samalla kattavuudella NB-IoT:n lisäksi LTE-M-tekniikkaa. Uusi IoT-tekniikka on käytössä koko Etelä-, Länsi- ja Keski-Suomessa. Kilpailevia IoT-verkkojen tekniikoita ovat Digitan LoRa- ja Connected Finlandin Sigfox.

DNA:n IoT-verkkoon voidaan valita kahdesta IoT-alueen LPWA (Low Power Wide Area) -verkkotekniikoista omaan ratkaisuun parhaiten päätelaitteiden käyttöikää ja energia- sekä kustannustehokkuutta painottuvat ratkaisut.

Uusi LTE-M-tekniikka mahdollistaa IoT-palvelulle DNA:n mukaan aiempaa suuremmat datansiirtonopeudet ja -volyymit. LTE-M kykenee siirtämään myös dataa symmetrisesti molempiin suuntiin jopa 1 Mbit/s-nopeudella.

Kaikille IoT-verkoille on silti oma paikkansa, sillä joissakin sovelluksissa riittää lyhyt muutaman bitin lähetys ja toisissa tarvitaan runsaampaa datavirtaa.

DNA:n 4G-verkkoon tuli valmius NB-IoT-teknologian käytölle jo huhtikuussa 2017. Myös LTE-M on jo ollut DNA:n matkaviestinverkossa asiakaskohtaisessa pilottikäytössä. Lähestyvä 5G-aikakausi tuo IoT:lle vielä lisää mahdollisuuksia.

Muita IoT-verkkoja Suomessa operoivia on DNA:n lisäksi Telia ja Elisa sekä LoRa-verkoissa Digita ja Sigfox-verkoissa Connected Finland.

NB-IoT ja LTE-M erot

  • LTE-M sopii DNA:n mukaan hyvin reaaliaikaisiin käyttökohteisiin, koska viiveet ovat huomattavan lyhyitä (10–15 ms) verrattuna NB-IoT-vaihtoehtoon (1,6–10 s).
  • LTE-M-kytketyt päätelaitteet kykenevät normaalin matkapuhelimen tapaan siirtymään paikasta toiseen datayhteyden katkeamatta. Tyypillisiä LTE-M-käyttökohteita ovat DNA:n mukaan logistiikka, turvajärjestelmät ja vanhusten turvarannekkeet.
  • NB-IoT-teknologian etuina puolestaan ovat LTE-M:ään verrattuna vähäinen energiankulutus ja toimintavarmuus haasteellisilla kuuluvuusalueilla. Yhden NB-IoT-tukiasemasolun arvioidaan pystyvän tukemaan tuhansia NB-IoT-yhteyttä käyttäviä päätelaitteita.
  • NB-IoT-yhteys voi olla myös lepotilassa, kun sitä ei käytetä, mikä pidentää akun kestoa huomattavasti. Akun kesto voi pidentyä monissa kohteissa jopa kymmeneen vuoteen.
  • NB-IoT-kytketyt päätelaitteet voivat kommunikoida esimerkiksi kellareista, joista matkapuhelimella ei saisi yhteyttä. Tyypillisiä NB-IoT-käyttökohteita ovat sähkömittarit, kodinkoneet, seurantalaitteet ja älyvalaistus.

Lähde: DNA

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/