VTT:n spin-off-tutkimusprojektissa kehitetty PillarHall-testirakenne on muuttumassa yritystoiminnaksi. Analysointirakenne helpottaa kolmiulotteisten, entistä pienempien ja suorituskykyisempien komponenttien valmistamista. Asiakkaina ovat puolijohde- ja laitevalamistajat.
VTT:n PillarHall-testirakenteilla saadaan nopeasti ja helposti tietoa ohutkalvojen ominaisuuksista ja voidaan mitata niiden 3D-pinnoituskykyä.
’’Nykyratkaisuilla mittaaminen on ollut hyvin haastavaa, kallista ja hidasta. Tämä on vaikeuttanut ja hidastanut kolmiulotteisten nanorakenteiden kehittämistä komponentteihin’’, sanoo projektipäällikkö, TkT Mikko Utriainen VTT:ltä.
Testirakenteita voivat hyödyntää muun muassa puolijohteiden valmistajat sekä atomikerroskasvatuksen eli ALD:n laitevalmistajat ja tutkijat.
’’Valmistamme VTT:n Micronova-puhdastiloissa Espoossa kertakäyttöisiä testisiruja, joita asiakas hyödyntää ohutkalvojen kasvatukseen mikroelektroniikan puhdastiloissaan. Testirakenteille ja mittauksen parantamiselle on markkinoilla suuri tarve ja kysyntä, Utriainen kertoo.
PillarHall-testirakenne perustuu erittäin syvään teknologiseen osaamiseen: taustalla on atomikerroskasvatuksen eli ALD:n huippututkimus Suomessa sekä VTT:n kokemus MEMS-valmistusprosesseista. ALD-teknologian kehittäjä Tuomo Suntola palkittiin viime vuonna Millennium-palkinnolla.
PillarHall-testirakenteita on kehitetty VTT:llä jo vuodesta 2014 alkaen ja ratkaisun kaupallistamiseen on panostettu vuodesta 2016. Testisiruja on jo myyty VTT:n puitteissa ja kansainvälinen kauppakin on käynnistynyt. Nyt projekti hakee jo rahoitusta omaan yritystoimintaan ja suunnittelee erityttävänsä toiminnan vielä kuluvan vuoden aikana. Tuleva yritys aikoo keskittyä myös Yhdysvaltain ja Itä-Aasian myyntikanavien avaamiseen.
Lisää: VTT:n PillarHall -sivusto, jossa linkkejä esityskalvoihin ja Youtube-videoihin (LINKKI)
Kuva: VTT:n PillarHall-videolta
Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/