Pääkaupunkiseudulla syyskuussa järjestettävään Drone Olympics 2019 -kilpailuun odotetaan noin 50 joukkuetta ympäri maailman ottamaan toisistaan mittaa. Haasteissa osa painottuu dronejen avulla suoritettavien tehtävien ratkaisuun ja osa ohjelmistokehitykseen.
Tulevan tapahtuman järjestelyistä vastaava Ultrahack on jo aiemmin ottanut tuntumaa aiheeseen järjestämällä vuonna 2017 Lapissa maailman ensimmäisen droneja arktisella alueella hyödyntäneen innovaatiokilpailun Aurora Arctic Drone Hackathonin.
Kauko-ohjattavien dronejen hyödyntäminen teollisuuden ja liike-elämän eri osa-alueilla sekä yhteiskunnan toimintojen tukena kasvaa voimakkaasti. Ennennäkemättömän laajassa drone-kilpailussa houkutellaan uusia toimijoita alalle, tavoitellaan innovaatioita ja esitellään dronejen mahdollisuuksia.
’’Dronet ovat mullistamassa niin kaupan, logistiikan, maa- ja metsätalouden kuin tutkimukseen ja turvallisuuteen liittyvien alojen toimintaa’’, kertoo Ultrahackin toimitusjohtaja Mikko Järvilehto.
Myös innovaatiorahoittaja Business Finland on mukana tapahtumassa.
’’Drone Olympics on hieno tapa tuoda esiin kasvavan toimialan mahdollisuuksia ja suomalaista innovaatio-osaamista, sanoo Smart Mobility -ohjelman päällikkö Ulla Lainio Business Finlandista.
Varsinkin kun satelliittidatan mukaan navigoivat autonomiset dronet ja niiden mukana älykaupungeissa kulkevat tavaratoimitukset ovat esimerkkejä vauhdilla kehittyvistä sovellusalueista.
Kilpailu käynnistyy hakemus- ja esikilpailuvaiheella 1. kesäkuuta ja huipentuu Helsingin, Espoon ja Vihdin alueella toteutettavaan finaalitapahtumaan 2.-5. syyskuuta. Yleisölle avoin kilpailun huipennus järjestetään keskustakirjasto Oodissa ja kansalaistorilla 5.9.
Ennen varsinaista kisaa Ultrahack kutsuu kaikki Drone Olympics -kilpailusta kiinnostuneet Drones Grill and Chill -ennakkotapahtumaan 28.6. Otaniemeen (ilmoittautuminen tästä linkistä).
Drone Olympics 2019 kilpailusarjat ja tehtävät
- Helsingin kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Toxic Waste Problem -haasteessa tehtävänä on dronen avulla tunnistaa ja dokumentoida kaupungin edustan merialueen jäte-esiintymiä.
- Espoon kaupungin ja Maanmittauslaitoksen Building Care -tehtävässä kartoitetaan rakennusten kattojen kunnossapitotarvetta dronejen avulla.
- VTT:n Extreme Conditions -sarjassa punnitaan dronejen suorituskyky ja akun kesto sekä kylmissä että pilvimäisissä talviolosuhteissa, jotka voidaan luoda VTT:n pakkashuoneeseen ja sen jäätävään tuulitunneliin.
- Poliisin sekä Länsi-Uudenmaan ja Kymenlaakson pelastuslaitosten Emergency Response -yhteishaasteessa kehitetään tapoja hyödyntää turvallisella tavalla droneja liikenneonnettomuuksissa.
- Ilmatieteen laitoksen Fly High and Back -haasteessa kilpailijoiden on pystyttävä operoimaan dronella turvallisesti mahdollisimman korkealla ja pitkään, keräten samalla olosuhdetietoa ilmakehästä.
- Luonnonvarakeskuksen (LUKE) ja Maanmittauslaitoksen Flowering Forest -haasteessa tehtävänä on selvittää hehtaarin laajuista metsäaluetta koskevasta data-aineistosta kuusen kukkien esiintyvyys ja arvioida alueella esiintyvien puiden kuntoa.
- Luonnonvarakeskuksen (LUKE) ja Maanmittauslaitoksen toisessa the Grass -haasteessa arvioidaan ja kartoitetaan dronen avulla tietyn alueen heinäsatoa.
Lisää: Drone Olympics 2019 (LINKKI) ja järjestäjä Ultrahack (LINKKI)
Kuvituskuva: IBM
Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)
LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA
Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta
https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2019/