Seinäjoella omaa tehdasta pyörittävä Epec hakee kasvua ohjelmistojen lisäksi työkoneiden sähkö- ja hybriditoteutuksista. Nykyisin metsäkonevalmistaja Ponssen tytäryhtiö fokusoi toimintaansa järjestelmätoimittajaksi, jossa ohjelmistot simulaatioineen ovat entistä tärkeämmällä sijalla.
Epecin suurimmat viimeaikaiset projektit ovat liittyneet työkoneiden toiminnalliseen turvallisuuteen, etenkin ohjelmistoja sisältäviin ohjainlaitesarjoihin. Yrityksen fokus on työkoneiden ohjelmistoissa, kustannustehokkaassa tuotekehityksessä, jossa hyödynnetään mahdollisimman paljon simulaatioita.
Tulevaisuuden sähkökäyttöisissä ja autonomisissa koneissa on paljon uusia ominaisuuksia, jotka tuovat mukanaan haasteita. Esimerkiksi voimansiirto muuttuu ja syntyy erilaisia hybridityökoneita. Epecin toimitusjohtaja Jyri Kylä-Kaila mukaan onkin ensisijaisen tärkeää, että koneissa käytettävä ohjelmisto on joka tilanteessa turvallinen ja varmistettu.
”Functional safety eli toiminnallinen turvallisuus on alue, josta meillä on erittäin paljon osaamista ja kokemusta. Jotta ylipäätään tulevaisuudessa kykenee toimittamaan näitä tuotteita, täytyy luonnollisesti täyttää tietyt standardit. Meille tämä ei ole ongelma, sillä yrityksessämme on vahva ohjelmisto-organisaatio omasta takaa”, Jyri Kylä-Kaila sanoo.
Kun elektroniikan ja ohjelmistojen määrä lisääntyy työkoneissa, se luo haasteita muun muassa lämmönhallintaan ja tehoon liittyen. Autonomisten koneiden parissa toimiminen edellyttääkin yhteistyön tekemistä muiden yritysten kanssa.
”Rakennamme systemaattisesti yhteistyötä muiden kanssa. Työkoneita käytetään usein alueella, jossa ei ole riittävää mobiiliverkkoa käytettävissä. Koneissa on myös useita antureita, joihin liittyy teknisiä haasteita”, sanoo Kylä-Kaila.
Epecillä on tuotekehitystoimisto Tampereella , jonka se jakaa emoyhtiönsä kanssa. Lisäksi Turussa ja Shanghaissa oman toimistot. Väkeä Epecissä on noin 120, joista suurin osa työskentelee tuotekehityksen parissa.
Suurin osa yrityksen liikevaihdosta tulee emoyhtiön ulkopuolelta. Yritys on kuitenkin mukana, kun koko Ponsse-konsernissa kehitetään tulevaisuuden koneita. Myös AI-teknologia, joka mahdollistaa työkoneiden autonomiset toiminnot, on yrityksessä kehityksen alla.
Lähde: Editor Helsinki/Kati Keturi
Kuva: Epec