Teleoperaattorit rakentavat 5G-verkkoja ja Elisa on ottanut uusia verkkoja jo rajoitetusti käyttöön. Nyt DNA kertoo aloittaneensa Helsingin ja Porin lisäksi Hyvinkäälle 3,5 gigahertsin taajuusalueen käytännön testaukset.
Uusilla pilottiverkoilla yritys valmistautuu samalla 5G-palveluiden kaupallisen tarjonnan aloittamiseen.
Uusin Hyvinkää valikoitui testauspaikaksi siksi, että DNA:n verkkotekniikan näkökulmasta alueen verkkokokonaisuus on siihen edustava ja sopiva.
”5G-tekniikka kehittyy nopeaa tahtia ja ensimmäisen sukupolven päätelaitteitakin alkaa olla saatavilla. Haluamme testata tekniikkaa laaja-alaisesti oikeassa käyttöympäristössä ennen kuin se otetaan DNA:n kaupalliseen tarjontaan”, toteaa DNA:n tuotekehitysjohtaja Ville Partanen (kuvassa).
DNA on jo testannut tämän vuoden aikana myös Vantaalla pientaloalueen asukkaiden kanssa matkaviestinverkon kautta toteutettua laajakaistaa.
Kiinteän 5G:n eli Fixed Wireless Access -tekniikan testi on osa DNA:n palvelukehitystä, jonka tuloksena nopeat laajakaistayhteydet tuodaan tarjolle myös niiden alueiden pientaloihin ja yrityksiin, joihin valokuitua ei ole saatavilla.
DNA on kehittänyt matkaviestinverkkoaan systemaattisesti kohti 5G-aikakautta. Yrityksen koko verkkoon on tuotu 5G-kyvykästä teknologiaa ja verkon kapasiteettia on kasvatettu uusia vaatimuksia vastaavaksi. Hyvinkäälle rakentuva pilottiverkko on DNA:n laajin 5G-testiympäristö.
DNA aikoo laajentaa 5G-palveluiden tarjoamaa asiakastarpeeseen perustuen. Uusien 5G-investointien rinnalla DNA tehostaa ja laajentaa edelleen myös 4G-verkkoaan. DNA:n näkemyksen mukaan 4G pysyy 5G:n tulosta huolimatta pitkään matkaviestinverkkojen pääasiallisena teknologiana ja asiakkaiden – ja päätelaitteiden eniten käyttämänä verkkona.