Suomalainen tietoturvayritys F-Securen kyberturvallisuuteen keskittyvä tutkimusprojekti lupaa viedä tekoälyn hyödyntämisen uudelle tasolle. Yrityksen Project Blackfin -hankkeessa aiotaan hyödyntää autonomisesti toimivia tekoälyagentteja.
Kyberturvallisuusasiantuntija F-Secure on käynnistänyt tutkimusprojektin, jonka tarkoituksena on kehittää yrityksen omissa tunnistus- ja vastaustekniikoissaan käytössä olevia keskittämättömiä tekoälymekanismeja entisestään.
Project Blackfin -hankkeessa hyödynnetään erilaisia älytekniikoita, kuten parviälyä, ja laaditaan sopeutuvia, autonomisesti toimivia tekoälyagenttiohjelmia, jotka tekevät yhteistyötä yhteisten tavoitteiden eteen.
F-Securen Matti Aksela (Vice President, Artificial Intelligence) puhuu yleisestä käsityksestä, jonka mukaan tekoälyn tulisi matkia ihmisälyä. Project Blackfin -hanke pyrkii muuttamaan tämän käsityksen.
’’Tekoälyä ei kannata rakentaa toimimaan ihmismäisesti, vaan meidän tulee pyrkiä saavuttamaan sen todellinen potentiaali sekä keskittyä siihen miten tekoäly voi täydentää ihmisen kyvykkyyksiä’’, sanoo Matti Aksela.
Project Blackfin -tutkimushankkeen takana on Akselan kokoama, eri tieteenaloja edustava tiimi: tekoäly- ja kyberturvallisuustutkijoita, matemaatikkoja, datatieteilijöitä, koneoppimisasiantuntijoita ja insinöörejä.
Hankkeen tarkoitus on kehittää näitä tekoälyagenttiohjelmia, jotka kykenevät toimimaan yksittäisissä tietokoneissa.
Agenttiohjelmien omaa älyä ja tehoa on tarkoitus kehittää niin pitkälle, että ne pystyvät kommunikoimaan ja tekemään yhteistyötä yhteisten tavoitteiden eteen – yhdestä keskitetystä tekoälymallista saatavien ohjeiden sijaan.
Hanke on saanut inspiraationsa luonnossa havaittavissa olevasta kollektiivisesta toiminnasta. Muurahaiskekoja ja kalaparvia muistuttavaa parviälyä hyödynnetään kollektiivisissa älytekniikoissa, kun laaditaan hajautettuja ja autonomisesti toimivia koneoppimisohjelmia.
Tällä tavalla agenttiohjelmat oppivat suojaamaan järjestelmiä itse tietokoneesta ja verkoista havainnoimansa tiedon perusteella, ja niiden osaamista voidaan täydentää muista organisaatioista ja muilta toimialoilta opitulla tiedolla. Paikalliset agenttiohjelmat saavat siis käyttöönsä laajan tietoverkon tiedot ja näkemykset ilman tarvetta jakaa valtavia datamääriä.
Project Blackfin ‑tutkimustyön merkitys ulottuu kuitenkin paljon pidemmälle kuin pelkkiin tietoturvaratkaisuihin tai kyberturvallisuusalalle. F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen uskoo, että hankkeen tutkimuslinjaus haastaa ajattelemaan tekoälyn roolin uusiksi.
Tutkimustietoa, löydöksiä ja päivityksiä yritys lupaa julkaista hankkeen edetessä hankesivulla.
Lisää: F-Securen Project Blackfin (LINKKI)
Kuvituskuva: Shutterstock