Ruotsalaisen Linköpingin yliopiston tutkijat ovat kehittäneet yhdessä kiinalaisten kollegoiden kanssa perovskiiteistä pienen yksikön, joka on sekä optinen lähetin että vastaanotin. Diodi voi vastaanottaa optisia signaaleja ja lähettää niitä.
Uuden rakenteen valonsäteilyn ulkoinen kvanttitehokkuus on yli 21 prosenttia sekä valon havaitsemisraja on alle pikowattien tasolla. Molempien toimintojen nopeus voi olla kymmeniä megahertsejä.
Ruotsalais-kiinalaisten tutkijoiden liuosprosessoitu perovskiittidiodi pystyy toimimaan sekä emissio- että ilmaisutilassa. Diodin tilaa voidaan vaihtaa välillä muuttamalla bias-suuntaa.
Perovskiitit koostuvat metallista ja halogeenista, ja ne ovat osoittautuneet monipuolisiksi puolijohteiksi, joita on helppo ja halpa valmistaa. Niillä on myös hyödyllinen ominaisuus sekä havaita että säteillä valoa.
”Tämä on erittäin merkittävä ratkaisu optoelektronisten järjestelmien pienentämiseen”, sanoo Linköpingin yliopiston professori Feng Gao.
Linköpingin yliopiston tutkijatohtori Weidong Xu kehitti viime vuonna jo maailman parhaimpiin kuuluvan perovskiittisen valodiodin, jonka hyötysuhde oli 21 prosenttia.
Lisää: Nanobitteja (LINKKI), Linköping Universityn tiedoteuutinen (LINKKI) ja tutkijoiden tiedeartikkeli Nature Electronic -lehdessä (LINKKI).
Kuvat: LiU/Magnus Johansson