Suomen Unix-käyttäjäin yhdistyksen Fuugin säätiö haluaa kiihdyttää Linux-käyttöjärjestelmän kotikäyttöä Suomessa jakamalla apurahoja erilaisiin kehitysprojekteihin Linux-kotikoneista Raspberry Pi:n soveltamiseen. Säätiön apurahaa voi hakea kuka tahansa. Tyypilliset avustukset vaihtelevat 1000–5000 euron välillä.
Säätiö on nostanut vuoden 2020 teemakseen ”Linux kotona”, jota voimistaakseen se haluaa nyt tukea sellaista toimintaa ja projekteja, jotka tekevät Linuxista tutun suomalaiskodeissa. Säätiö haluaakin innostaa ihmisiä Linuxin pariin tutustumaan mitä on ”konepellin alla”.
Esimerkiksi pieni Raspberry Pi -korttitietokone on hyvä tapa tutustua Linux-laitteisiin. Se on varsin edullinen ja kehitetty alusta alkaen opetus- ja protoilukäyttöön. Toinen tapa on asentaa vanhaan pc-koneeseen työpöytäkäyttöön tarkoitettu Linux-versio.
Suomen Unix-käyttäjäin yhdistyksen Fuugin säätiö on toimija, joka jakaa vuosittain apurahoja avoimen lähdekoodin käytön ja kehittämisen edistämiseksi, erityisesti suomalaisia hyödyttävällä tavalla.
Vuosien 2016-2019 aikana Fuugin säätiö on myöntänyt apurahoja jo 80 000 euron arvosta. Vuosittain tuetaan noin kymmentä projektia. Vuoden 2020 alussa Fuugin säätiön pääoma oli noin 200 tuhatta euroa. Säätiö jakaa vuosittain apurahoja avoimen lähdekoodin kehittämiseksi, erityisesti suomalaisia hyödyttävällä tavalla.
FUUG ry on perustettu vuonna 1984. Sen tarkoitus on edistää UNIXin ja muiden avointen järjestelmien yleistä tietämystä Suomessa ja toimia käyttäjien ja laitetoimittajien yhdyslinkkinä. Fuugin säätiö on yhdistyksestä erillinen järjestö, joka perustettiiin rahastoimalla FUUG ry:n Eunetin myynnistä saamoja varoja miljoona markkaa.
Lisää: Suomen UNIX-käyttäjäin yhdistyksen blogisivulla (LINKKI) voi tutustua apurahasäätiön aiemmin tuettuihin hankkeisiin ja hakea apurahoja omalle projektille (LINKKI).