3D-tulostusyhteisö Famen johtoon on valittu diplomi-insinööri Johannes Karjalainen. Hän siirtyy tehtäväänsä suunnitteluyritys Etteplanin lisäävän valmistuksen AM Specialistin tehtävästä. Uudessa ekosysteemissä on mukana yli 20 suomalaisyritystä.
Ekosysteemin johtoon nimitetty Johannes Karjalainen 3D-tulostuksen pariin päätyi opiskeluvuosinaan Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella. Hän hankki oman muovilankatulostimen ja innostui sitä kautta käyttämään 3D-tulostusta pääaineissaan tuotteiden suunnittelussa ja tuotantotekniikassa.
”Kolme vuotta sitten aloitin Etteplanin Additive Manufacturingin keskittyvässä yksikössä AM Specialistina, siitä lähtien olen työskennellyt materiaaleja lisäävissä kehityshankkeissa projektipäällikkönä ja kehittämässä Etteplanin AM yksikköä”, kertoo 3D-tulostusekosysrteemin johtajaksi valittu Johannes Karjalainen kertoo.
Uuden Fame-ekosysteeemin (Finnish Additive Manufacturing Ecosystem) päätavoitteena on 3D-tulostuksen teollistaminen sekä tuotanto- ja vientimäärien merkittävä kasvattaminen Suomessa. Ekosysteemi tavoittelee Suomelle kaksinkertaista kasvuvauhtia kansainväliseen 3D-tulostusmarkkinan kasvuun verrattuna koko 2020-luvun ajan.
Sovellusten ja hyödyntäjien määrät on tarkoitus kääntää ekosysteemin avulla kasvuun muuttamalla kansallista insinöörikoulutusta sekä todentamalla kohteet, joissa 3D-tulostusta hyödyntäen voi saavuttaa merkittävät tuottavuusloikat.
”Suomen pitää tämä momentum nyt käyttää 3D-tulostuksen teollistamiseen ja Johannes on oikea henkilö sen tekemään”, toteaa Famen varapuheenjohtaja Sakari Pasanen Patrialta.
Syyskuussa perustetun yhteisön jäseniä ovat johtavat 3D-tulostuksen laitevalmistajat, materiaalitoimittajat, suunnittelu- ja tulostusosaajat, sekä valmistusteknologiaansa 3D-tulostuksen suuntaan kääntävät koneenrakentajat. Uutta ekosysteemiä rahoittavat jäsenyritykset sekä työ- ja elinkeinoministeriö.
Uudessa ekosysteemissä yhdistetään yritysten osaamisen, kehitysresurssit, kokeilukulut ja osan laitteistoista. Samalla halutaan luoda toimiva 3D-tulostusinfrastruktuuri, johon kuka tahansa 3D-teknologialla liiketoimintaansa kehittävä ja laajentava toimija voisi kiinnittyä. Nyt mukana ovat jo AirFaas, 3D Formtech, 3D-Step, Andritz, CITEC, DBE Core, Delva, Elomatic, EOS Finland, Etteplan, Huld, Lillbacka Powerco, MiniFactory, Nordic Industries, Origo Engineering, Patria, Raute, Salon Metalelektro, Valmet, Vossi ja Wärtsilä. Ekosysteemin asioita hoitaa tutkimusyhteisö Dimecc.
Lisää Fame (LINKKI) ja yhteisön perustamisuutinen 30.10.2020 Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI).
Kuva: Fame/Fimecc