Väärään paikkaan heitetyt litiumakut ja paristot heräävät kolhiintuessaan aktivoitua ja aiheuttaa palovaaran. Pelastusviranomaiset ovat rekisteröineet jo 20 ns. ’zombiakkujen’ eli väärin käsiteltyjen akkujen ja paristojen aiheuttamaa tulipaloa vuoden 2020 alusta alkaen. Käytöstä poistetut akut ja paristot tulisi aina viedä niille tarkoitettuihin keräyspisteisiin esimerkiksi niitä myyviin liikkeisiin virtanavat teipattuna.
Jätehuollon toimijat ja viranomaiset pelkäävät ongelman pahenevan ilman nopeaa reagointia, sillä litiumioniakkujen määrän arvioidaan jopa 14-kertaistuvan vuoteen 2030 mennessä. Jokainen voi silti ehkäistä ongelmaa käsittelemällä paristoja ja akkuja käyttöohjeiden mukaisesti ja viemällä ne käytön jälkeen virtanavat teipattuna niille tarkoitettuihin kierrätysastioihin, eli niitä myyviin kauppoihin tai kunnallisiin vaarallisen jätteen keräyspisteisiin.
’’Paristot ja akut toimitetaan niille tarkoitetuilta keräyspisteiltä turvalliseen kierrätysprosessiin, jonka seurauksena myös raaka-aineista jopa 90 prosenttia voidaan hyödyntää uudelleen’’, kertoo Liisa-Marie Stenbäck Paristokierrätys-yhteisöstä. Onelmallisella zombiakulla tarkoitetaan käytöstä poistettua litiumioniakkua tai litiumparistoa, joka on esimerkiksi kolhun seurauksena herännyt uudelleen henkiin ja on pullistunut, kuumentunut tai päästää outoa ääntä.
Zombiakkujen aiheuttamia tulipaloja on syttynyt sekä kotitalouksissa että jätteenkäsittelyssä. Tyypillinen esimerkki on sekajätteen sekaan tai sähkö- ja elektroniikkalaitteiden keräykseen heitetty litiumioniakku, joka on kolhiintuessaan vaurioitunut ja aiheuttanut hankalasti sammutettavan tulipalon.
Lisää: Tietoa akkujen ja paristojen kierrätyksestä (LINKKI) ja zombiakuista (LINKKI).