Elektroniikan puolijohteiden kauppa kasvoi Euroopassa kesä-syyskuun aikana komponenttipulasta huolimatta lähes 32 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Alan järjestön DMASS:n mukaan kasvua passiiveissa komponenteissa, liittimissä ja muissa sähkömekaanisissa tuli jopa 45 prosenttia.
Pohjoismaissa elektroniikan puolijohdekauppa kasvoi 44,8 prosenttia 203 miljoonaan euroon. Euroopan suurin markkina eli Saksa kasvoi 25 prosenttia 672 miljoonaan euroon ja runsaasti EMS-tehtaita sisältävä Itä-Eurooppa 28,7 prosenttia 430 miljoonaan euroon.
Vuoden vaihteessa Brexit-eron tehneessä Iso-Britanniassa kasvua tuli edelleen 40 prosenttia 167 miljoonaan euroon, Ranskassa kasvu oli 36,4 prosenttia 152 miljoonaan euroon ja Italiassa 54 prosenttia 219 miljoonaan euroon.
Komponenttipula jatkunee silti edelleen. Suomessakin Nokia etunenässä ovat kertoneet komponenttipulan rajoittavan jo kasvua. Tuotantoa on myös seisotettu ja rajoitettu eri puolilla Eurooppaa. Suomessa esimerkiksi Valmet Automotive kertoi kesällä tuotantoseisokeista komponenttipulan takia.
”Milloin tilanne muuttuu, ei ole selvää. Toivomme, että vuoden 2022 puoliväliin mennessä näemme jonkin verran helpotusta toimituspuolella ja toimitusketjussa’’, arvioi jakelijajärjestö DMASS:n uusi ykkösmies komponenttien nettijakelija Digi-Keyn Herman Reiter. Ennen häntä järjestöä veti yli kaksikymmentä vuotta komponenttijakelija Avnetin markkinoinnista vastaava Georg Steinberger.
European Semiconductor Distribution (DMASS) arvioi vuodesta 2021 tulevan komponenttipulasta huolimatta alan ennätysvuosi. Tahti on parantunut kuukausi kuukaudelta. Kolmannella neljänneksellä puolijohteiden ja mekaniikan yhditetty kasvu oli 35,6 prosenttia ja myynti 3,6 miljardia euroa.
Lisää: DMASS:n uusimmat myyntiluvut ja aiemmat neljännekset (LINKKI) sekä DMASS-uutiset (LINKKI) Uusiteknologia.fi:ssä.
Kuvituskuva: Microchip